Prabowo: Jokowi seorang 'patriot'

JAKARTA: Pemimpin Parti Gerindra, Encik Prabowo Subianto, yang tewas dalam pilihan raya presiden pada Ogos lalu, menyifatkan pencabarnya, Encik Joko Widodo atau juga dikenali sebagai 'Pak Jokowi', sebagai seorang 'patriot'.

Menyatakan demikian dalam tulisannya yang dimuatnaikkan ke laman Facebook peribadi beliau, Encik Prabowo, menyatakan kesediaannya untuk berdamai dan "membangun silaturrahmi dengan beliau (Pak Jokowi)".

Encik Prabowo mengadakan pertemuan dengan presiden dipilih itu tengah hari tadi :

"Dalam pertemuan saya dengan saudara Joko Widodo tadi saya sampaikan, bahawa saya merasakan di dalam hati sanubari Joko Widodo yang paling dalam beliau adalah seorang patriot.

"Beliau ingin yang terbaik untuk Indonesia. Oleh karena itu saya memilih untuk membangun silaturahmi dengan beliau, sesuai dengan ajaran-ajaran budaya nenek moyang kita.

"Apalagi agama Islam yang saya anut, mengajarkan saya bahwa menjalin dan memelihara silaturahmi, persahabatan dan persaudaraan jauh lebih mulia dan bermanfaat daripada meneruskan prasangka buruk, rasa curiga, apalagi terjerat dalam kebencian dan permusuhan. Ibarat api tidak bisa dipadamkan dengan api, maka kebencian dan fitnah mari kita balas dengan berbudi luhur, berjiwa kesatria.

Semakin difitnah, semakin difitnah, semakin dihina, kita akan semakin tegar," ujarnya sambil memohon kepada sahabat dan penyokongnya agar janganlah ragu kepada pilihan-pilihannya.

"Janganlah mendorong saya untuk mengambil sikap yang tidak sesuai dengan jiwa saya sebagai ksatria. Janganlah mengira saya akan surut dalam perjuangan saya," katanya lagi.

Waktu Solat

Subuh
5:34
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:08
Isyak
8:21
3 HR PSI: 53
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.