Firma penerbitan media 'buka kedai' di Perth

ATIYYAH MOHD SAID

FIRMA penerbitan media setempat, Bizkode Pte Ltd, yang dimiliki bekas anggota kumpulan popular 2D, Encik Rifaah Hakim dan rakan niaganya, Encik Mohd Ali Ismail akan membuka pejabatnya di Perth, Australia menjelang Mac ini.

Ini menerusi satu usahasama dengan sebuah syarikat konsultan perniagaan Media Whiz, milik warga Singapura, Encik Salihin Jumat, yang berpangkalan di Australia.

Langkah tersebut adalah usaha lanjut Bizkode dalam meneroka pasaran luar negara setelah syarikat tersebut sudah menjamin kontrak dan kerjasama dengan beberapa syarikat antarabangsa, sama ada untuk mengedarkan rancangan televisyen yang dihasilkan atau sebagai 'jembatan' untuk firma antarabangsa memasuki pasaran Asia.

Antara syarikat yang bersetuju untuk mengedarkan rancangannya termasuk sebuah firma berpangkalan di United Kingdom, TVF International, syarikat Perancis, Fighting Spirit dan Vieria Living, sebuah saluran online berpangkalan di Amerika manakala ia telah menjadi orang tengah yang membantu menjual filem keluaran firma Indonesia, Maksima Pictures kepada saluran Malaysia, Astro.

Di pasaran setempat pula, Bizkode turut terlibat dalam beberapa penerbitan bersama dengan firma Melayu, Screenbox Pte Ltd dalam rancangan seperti Singapore Supersize dan Centennials Asia.

Laporan lanjut di Berita Harian esok.

Waktu Solat

Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:27
Maghrib
7:09
Isyak
8:21
3 HR PSI: 66
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.