Laporan Suruhanjaya Perlembagaan mengenai Presiden Dipilih

Pemerintah terima saranan Suruhanjaya Perlembagaan, bakal terbit Kertas Putih

Beberapa semakan utama disarankan bagi Presiden Dipilih, dalam laporan yang diterbitkan pada 7 September 2016.

PEMERINTAH telah menerima saranan utama Suruhanjaya Perlembagaan dan akan menerbitkan Kertas Putih yang menggariskan respons terperinci pemerintah kepada laporan tersebut, kata Perdana Menteri Encik Lee Hsien Loong.

Sementara beliau akur bahawa suruhanjaya itu telah melahirkan beberapa pandangan berkaitan isu yang menjangkau tiga perkara yang seharusnya dikaji dalam semakan itu, beliau berkata pemerintah akan meneliti pandangan itu secara serius menerusi surat yang diutuskan kepada Hakim Besar Sundaresh Menon yang menerajui suruhanjaya tersebut.

Antara saranan yang dikemukakan ialah agar pemerintah mempertimbangkan untuk kembali kepada sistem di mana Presiden dilantik Parlimen.

"Sementara saya menghargai sebab-sebab Suruhanjaya itu bagi saranan ini, seperti yang pemerintah menarik perhatian apabila skim ini difikirkan buat kali pertama, adalah sukar bagi Presiden menggunakan kuasa penjaga ke atas rizab negara dan pelantikan dalam Perkhidmatan Awam serta menolak sesuatu usulan oleh pemerintah tanpa mandat pengundi," kata Encik Lee.

https://youtu.be/bnYSLqVmTQ0

Waktu Solat

Subuh
5:51
Syuruk
7:08
Zuhur
1:12
Asar
4:12
Maghrib
7:15
Isyak
8:24
3 HR PSI: 35
27°/ 24 °
Tuesday - Thundery showers mainly over northern and eastern Singapore in the afternoon.
Wednesday - Late morning and early afternoon thundery showers.
Thursday - Afternoon thundery showers.