Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Berita Utama

M'sia gantung pelaksanaan VEP di pusat imigresen Johor

Oct 02, 2019 | 07:49 AM

KUALA LUMPUR - Malaysia telah menggantung penguatkuasaan Permit Masuk Kenderaan (VEP) di dua pusat pemeriksaan Johor, menurut Kementerian Pengangkutan Malaysia pada Selasa (1 Oktober) disebabkan beberapa masalah minggu lalu.

"VEP digantung buat masa ini bagi kedua-dua masa sibuk dan bukan masa sibuk,'' ujar jurucakap kementerian kepada The Straits Times (ST).

Kementerian itu tidak menyatakan bila atau jika penguatkuasaan VEP itu akan bermula. Penguatkuasaan VEP sepatutnya bermula pada Selasa, dengan skim itu dilaksanakan semasa bukan masa sibuk.

Ini menyusuli pengumuman pada 23 September bahawa ia akan menunda penguatkuasaan “semasa operasi trafik waktu sibuk” sehingga pengumuman lanjut.

Sebelum itu, kementerian itu menggalak pemilik kenderaan asing mendaftar dalam talian di https://vep.jpj.gov.my bagi memasang tag RFID.

Kementerian itu juga sebelum ini menyebutkan “beberapa isu” termasuk kesukaran mendapatkan temujanji untuk RFID pemasangan tag sebagai sebab penangguhan itu.

April lalu, kerajaan Malaysia mengumumkan ia akan melaksanakan pendaftaran wajib bagi kenderaan asing yang memasuki dari Singapura mulai 1 Oktober.

Hanya kenderaan berdaftar VEP akan dibenarkan masuk ke Malaysia apabila permit itu dilaksanakan.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian