Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Dunia
28
0

Adakah 2024 ‘tahun besar’ pentadbiran Madani?

May 05, 2024 | 05:31 AMOleh Shahril Hamdan


Menjelang penghujung Aidilfitri – setelah menjamu pelbagai hidangan makanan, berjabat tangan dan berfoto – kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah 18 bulan di Putrajaya, hampir satu pertiga daripada tempoh lima tahun.

Pertanyaan yang akan diajukan kelak: Selepas semua ucapan berapi-api, janji-janji dan ucapan tentang kestabilan dan kompromi dalam gabungan pasca-Pilihan Raya Umum (PRU), apakah yang sudah dihasilkan?

Terdapat beberapa dokumen dasar yang menarik perhatian. Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional menetapkan agenda berani untuk laluan Malaysia ke sifar bersih.

Matlamatnya adalah berani, khusus dan boleh diukur, terutama dalam menyemak semula kapasiti Tenaga Boleh Diperbaharui (RE) kepada 70 peratus menjelang 2050.

Pelan hala tuju itu juga menetapkan laluan ke matlamat seperti pertukaran RE untuk perdagangan rentas sempadan, program suria atas bumbung kediaman dan liberalisasi sektor kuasa, untuk memberi insentif kepada penerimanya.

Pelan Induk Perindustrian Baru boleh dikatakan terlalu ghairah, termasuk lebih daripada menggandakan gaji pembuatan dalam usaha keseluruhan untuk membetulkan sebahagian daripada penyahindustrian pramatang Malaysia.

Terdapat juga idea besar untuk model gaji progresif dan Zon Ekonomi Khas (SEZ) dengan Singapura.

Terdapat persoalan tentang sama ada rancangan ini dan rancangan lain membawa kepada satu tema tertentu, dan jika ya, sama ada ia telah dikomunikasikan dengan berkesan supaya jelas sepenuhnya tentang arah perjalanan dan bukannya penampilan gerakan semata-mata.

Namun, 2023 sememangnya merupakan tahun besar untuk melancarkan rancangan dan menyatakan hasrat yang besar.

Sudah tentu, Malaysia mempunyai sejarah mempunyai rancangan yang kelihatan hebat di atas kertas.

Ujian bagi kerajaan ialah bagaimana mereka beraksi dalam pelaksanaannya.

Penunjuk dan Latar
Belakang Bercampur

Dalam satu aspek, 2024 sepatutnya menjadi tahun yang sesuai bagi pentadbiran Madani untuk memenuhi jangkaan.

Pembangkang belum mempunyai satu set dasar alternatif lagi. Pilihan Raya tinggal beberapa tahun lagi.

Masih ada lagi ‘muhibah’ walaupun pantas menghilang. Yang penting, ekonomi politik Malaysia menentukan bahawa ia adalah hasil ketara daripada semua kenyataan dan program yang penting.


Hasilnya bercampur-campur. Kerajaan boleh menunjukkan hakikat bahawa pasaran buruh adalah ketat dan pada dasarnya telah pulih ke tahap pra-pandemik.


Pengangguran masih menjadi masalah struktur, dengan cabaran yang dihadapi tetapi berasingan di sekitar gaji dan produktiviti, menghalang sebarang tuntutan luas untuk mata pencarian yang bertambah baik.

Ditambah lagi dengan isu ringgit yang semakin lemah, yang telah menjadi kontroversi politik, mengingatkan tentang Krisis Kewangan Asia 1997-1998.

Keadaan luaran dan asas ekonomi mungkin berbeza, tetapi pergaulan mental sudah pasti melemahkan suasana domestik.


Import makanan Malaysia kekal tinggi dan mata wang yang lemah memberi kesan ke atas harga dan kuasa berbelanja.

Minggu di mana ringgit jatuh ke paras terendah dalam 26 tahun pada Februari 2024, mungkin antara yang paling sukar bagi Datuk Anwar.

Kemarahan di semua media dan platform merupakan petanda yang pasti bahawa jika ada tempoh berbulan madu, ia sudah pasti berakhir.

Ini juga bermakna walaupun inflasi utama rendah pada 2-3 peratus, ia tidak dimasukkan sebagai dividen politik kepada kerajaan, kerana ia tidak ada ertinya bagi hidup ramai rakyat Malaysia.

Pelaburan langsung asing adalah Politik

Tetapi nilai mata wang bukan satu-satunya angka yang digunakan dalam perbualan harian sebagai singkatan untuk mengukur keutuhan ekonomi.

Penunjuk lain ialah pelaburan, terutamanya pelaburan langsung asing (FDI).

Optik dan angka dalam hal ini dipolitikkan untuk membentuk naratif yang berlaku.

Dalam hal ini, kerajaan harus bertindak terlebih dahulu. Persekitaran geopolitik bermakna aliran pelaburan mungkin akan datang ke Asia Tenggara dan Malaysia akan dengan sendirinya mendapat keuntungan.

Tidak kira angka seperti RM 329 bilion ($93.7 bilion) pelaburan yang diluluskan pada 2023 – yang tertinggi pernah direkodkan – adalah data yang meningkatkan penilaian.

Tetapi ‘bola sepak’ politik juga dimainkan oleh pengkritik.

Ramai yang menyatakan bahawa angka pelaburan yang diluluskan belum direalisasikan dan nyata untuk orang ramai.

Dari segi politik, mereka tidak akan menjalankannya sendirian, terutamanya apabila berita buruk tentang aliran keluar FDI.


Contohnya, seperti pengumuman Goodyear baru-baru ini bahawa ia akan menutup kilangnya di Shah Alam yang sudah wujud lebih 50 tahun. Ini menyebabkan kehilangan ratusan pekerjaan, di mana berita seperti ini menular dengan lebih cepat.


Kerajaan dijangka menjawabnya dengan datanya sendiri, seperti pengisytiharan baru-baru ini bahawa FDI diluluskan pada 2022 dan 2023, diunjurkan untuk mewujudkan lebih 98,000 pekerjaan baru.


Jangkakan perbincangan tentang FDI dalam domain awam buat beberapa waktu akan datang.

Bagaimanapun, keadaan secara objektif boleh dikatakan lebih baik, jika dan apabila gaji sebenar meningkat dan perkara seperti SEZ sebenarnya bermula dengan projek dan peluang ekonomi yang didaftarkan untuk menyumbang kepada keadaan keseluruhan bahawa negara telah kembali ke landasan.

Namun, ini masih belum dicapai.

Ujian Lebih Mencabar
Menanti

Kita juga harus berfikir bahawa apa juga kerajaan yang diterajui oleh Datuk Anwar mahu dinilai bukan sahaja pada keupayaan penyampaian teknokratiknya dalam jangka pendek, tetapi pada janjinya untuk membentuk semula negara melalui reformasi asas, termasuk ekonomi.

Di sini, beberapa perkara terbukti lebih mudah untuk diperbaharui, berbanding dengan yang lain.

Mengenai isu perbalahan yang mungkin mengundang penelitian daripada segmen populasi yang lebih besar, atau di mana terdapat akibat politik, keadaan menjadi agak keruh.


Baru-baru ini, kurangnya kejelasan mengenai cadangan perubahan kepada beras bersubsidi menyebabkan rasa malu dan kekeliruan apabila pegawai menyampaikan mesej bercanggah.

Ketua pasukan petugas jawatankuasa kos sara hidup negara memperkenalkan kategori baru beras bersubsidi.

Dengan nama “Beras Madani” – Madani sebagai jenama pentadbiran – sudah memikat pandangan orang ramai yang sinis, bertujuan menggantikan semua kategori beras subsidi sedia ada.

Selepas menerima tindak balas orang ramai bahawa harga yang dicadangkan untuk Beras Madani adalah lebih mahal, Perdana Menteri mendakwa keputusan muktamad masih belum dibuat.

Kemasukan saat-saat akhir kegiatan ekonomi yang boleh dikenakan cukai, di bawah rejim cukai perkhidmatan mulai Mac dan seterusnya, menyebabkan perniagaan menghadapi kesulitan.

Sementara pengecualian yang sama secara tiba-tiba daripada rejim yang sama, memburukkan lagi keadaan.

Pentadbiran kadangkala bertindak balas terhadap bantahan awam yang paling kuat dan bukannya menetapkan syarat dan berdiri teguh.

Ujian yang lebih mencabar mengenai keazaman dan kecekapan operasi menanti.

Ini seperti rancangan untuk rasionalisasi subsidi bahan api untuk membebaskan ruang fiskal dan menyalurkan perbelanjaan dan pelaburan yang lebih produktif.


Berdasarkan rekod yang disemak kerajaan mengenai kehendak politik dan komunikasi, akan ada pihak yang meragui, sama ada ia akan berhasil seperti yang diinginkan.


Pentadbiran
konsekuensi?

2024 berpotensi menjadi tahun di mana pentadbiran Madani boleh menunjukkan keberanian.

Seperti yang dinyatakan oleh gabenor bank pusat, kini terdapat ruang untuk menggubal pembaharuan struktur, namun tempoh itu mungkin tidak bertahan lama.

Apa yang tidak diketahui oleh gabenor – atau sesiapa sahaja – ialah sama ada Datuk Anwar mempunyai kreativiti, kapasiti atau kemahuan untuk membelanjakan modal politik yang diperlukan untuk menjadi pentadbiran konsekuensi dan bukan hanya satu lagi edisi dalam senarai panjang kerajaan tambahan Malaysia.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >