Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:26
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Dunia0

Amerika cecah angka gerun 500,000 kematian Covid-19

Pakar: Keadaan mungkin tidak akan kembali normal sehingga akhir tahun ini
Feb 23, 2021 | 05:30 AM

WASHINGTON: Jumlah kematian di Amerika Syarikat mencecah 500,000 kelmarin, menurut NBC News.

Ini sedang pakar virus terbaik negara itu memberi amaran bahawa keadaan mungkin tidak akan kembali normal sehingga akhir tahun ini.

Bibit-bibit harapan timbul sedang vaksin dilancarkan dan terdapat kemerosoton dalam lonjakan jangkitan sewaktu musim sejuk, tetapi kesulitan terus membelenggu negara itu yang mempunyai jumlah kematian dan kes paling banyak di dunia.

"Ia teruk. Ia bersejarah. Kita belum melihat apa-apa yang hampir serupa dengan ini buat lebih 100 tahun, sejak pandemik influenza 1918," kata ketua penasihat perubatan kepada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, Dr Anthony Fauci.

Setelah kematian Covid-19 pertama diumumkan di Amerika Syarikat pada Februari tahun lalu, ia mengambil kira-kira tiga bulan untuk melepasi angka 100,000, sewaktu gelombang pertama yang menjejas teruk New York.

Berita Popular

Namun sedang ia menular serata negara, angka kematian meningkat pantas, dengan jumlahnya melonjak dari 400,000 dalam lebih sebulan di tengah-tengah peningkatan yang didorong sebahagiannya oleh perhimpunan waktu cuti.

Dr Fauci menyatakan bahawa jumlah jangkitan baru harian menurun dengan banyak setelah meningkat pada Januari, tetapi beliau menambah kehidupan normal mungkin akan memakan masa.

Encik Biden berkata minggu lalu bahawa program untuk memberi vaksin kepada orang ramai serumit cabaran hebat menghasilkannya dalam jumlah besar dengan cepat.

Menurutnya, cabaran logistik yang dihadapi tidak pernah sebesar kali ini tetapi mereka berusaha keras bagi memastikan ia dapat dilaksanakan.

Encik Biden berkata matlamatnya untuk memberikan sejuta suntikan sehari untuk mencapai 100 juta secara keseluruhan dalam 100 hari pertama beliau memegang jawatan presiden mudah dilepasi, dengan purata 1.7 juta pemvaksinan dilakukan dalam sehari kini.

Sebanyak 600 juta dos, menurutnya, cukup untuk memenuhi rejimen dua dos kepada kebanyakan negara itu, dan dijangka siap menjelang akhir Julai.

Lebih 61 juta orang telah menerima sekurang-kurangnya satu suntikan vaksin di Amerika, dengan sekitar 18 juta menerima dua dos penuh.

Cuaca sejuk dan ribut salji yang melanda Amerika selama lebih seminggu telah menghambat usaha vaksin negara itu, dengan sekitar enam juta dos ditangguh.

Walaupun keprihatinan telah timbul mengenai varian virus itu, lebih-lebih lagi yang kelihatan dapat menular lebih mudah dan menyebabkan suntikan kini kurang kuat, Dr Fauci memberikan harapan tentang sama ada lagi satu gelombang akan datang.

"Saya langsung tidak rasa ia tidak dapat dielak.

"Vaksin yang kami sedang agihkan sekarang, vaksin Moderna dan Pfizer, amat berkesan terhadap varian UK (United Kingdom) itu," katanya kepada CNN.

Amerika mungkin telah melalui tempoh paling teruk pandemik tersebut, tetapi kerosakannya mendalam dan menyedihkan.

Untuk menggambarkan peristiwa penting setengah juta kematian itu, The New York Times menerbitkan grafik halaman depan, dengan setiap titik kecil melambangkan seorang warga Amerika yang terkorban.

Di bawah ruang tersebut, yang melambangkan kematian dalam beberapa bulan baru-baru ini, gelap dan hampir hitam kesemuanya. - AFP, Reuters, NBC News.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map