Subuh
5:47
Syuruk
7:04
Zuhur
1:09
Asar
4:17
Maghrib
7:12
Isyak
8:21
Dunia

Amerika keluarkan arahan baru tangani 11 juta pendatang tanpa izin

Feb 22, 2017 | 09:53 AM

WASHINGTON - Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) mengeluarkan arahan baru pada Selasa (21 Feb) bagi mengambil tindakan keras terhadap pendatang tanpa izin, menjejas hampir semua 11 juta warga asing tanpa dokumen sah.

Dua memo yang dikeluarkan Setiausaha DHS John Kelly mengarahkan pegawai peronda sempadan dan imigresen supaya segera menghantar pulang pendatang tanpa izin yang mereka temui, dengan sedikit pengecualian, terutamanya kanak-kanak.

Sasaran utama ialah pendatang tanpa dokumen yang disabitkan dengan jenayah, tetapi juga merangkumi sesiapa sahaja yang didakwa atau berpotensi menghadapi tuduhan jenayah.

Bagaimanapun, kategori pendatang tanpa izin yang tidak diletak di bawah perhatian semasa pentadbiran Barack Obama sebelum ini - umumnya mereka yang tidak terikat kepada jenayah - tidak lagi dilindungi.

"Dengan pengecualian yang sangat terhad, DHS tidak akan mengecualikan kelas atau kategori orang-orang asing daripada penguatkuasaan," kata jabatan itu.

"Semua mereka yang melanggar undang-undang imigresen mungkin tertakluk kepada prosiding penguatkuasaan, termasuk penyingkiran daripada Amerika Syarikat."

Kelly mengarahkan tindakan segera dengan memulakan perancangan dan membina tembok di sepanjang sempadan Amerika Selatan dengan Mexico.

Beliau juga mengarahkan pengambilan 5,000 pegawai bagi agensi Perlindungan Kastam dan Sempadan dan 10,000 bagi agensi Imigresen dan Penguatkuasaan Kastam.

Sejurus selepas dirasmikan Presiden pada 20 Jan, Trump mengarahkan tindakan memulakan pembinaan tembok di sepanjang lebih 3,000km US-Mexico sempadan, mengetatkan keselamatan sempadan dan penguatkuasaan yang lebih tegas terhadap pendatang tanpa izin.

Memo itu dikeluarkan menjelang mesyuarat minggu ini antara Kelly dan Setiausaha Negara Amerika Rex Tillerson dan Presiden Mexico, Enrique Pena Nieto di Mexico.

Selain Pena Nieto, dua pegawai Amerika akan bertemu dengan menteri-menteri Mexico di pedalaman, hal ehwal luar negeri, kewangan, pertahanan dan tentera laut, kata Jabatan Negara.

Topik utama termasuk keselamatan sempadan, operasi penguatkuasaan undang-undang dan perdagangan, menurut kenyataan Jabatan Negara.

Peraturan baru bagi memudahkan pegawai-pegawai ICE dan CBP mengusir pendatang tanpa izin secara automatik. Kelly berkata penahanan besar-besaran pada masa lalu yang memerlukan semakan kehakiman menyulitkan pemerintah.

"Bertambahnya pendatang tanpa izin di sempadan selatan menyukarkan agensi persekutuan dan sumber dan menimbulkan kelemahan pada keselamatan negara," katanya dalam salah satu memo.

"Ribuan orang asing yang ditahan di sempadan, diletakkan dalam prosiding penyingkiran, dan dilepaskan daripada jagaan telah melarikan diri dan gagal hadir pada perbicaraan mereka. Mahkamah Imigresen mengalami tunggakan besar."

Kumpulan Pro-pendatang mengutuk memo dan mengancam akan membuat cabaran undang-undang.

"Memo ini mengesahkan bahawa pentadbiran Trump sanggup menginjak proses yang wajar, kesopanan manusia, kesejahteraan masyarakat kita dan malah perlindungan bagi kanak-kanak terdedah, dalam mengejar dasar pengusiran besar-besaran," kata Omar Jadwat, pengarah Projek Hak Pendatang di American Civil Liberties Union.

"Bagaimanapun, Presiden Trump tidak mempunyai kata putus di sini - mahkamah dan orang ramai tidak akan membenarkan impian bukan ciri Amerika ini menjadi kenyataan," katanya. - AFP.