Australia akur matlamat vaksin semua warga jelang akhir tahun tidak akan dicapai, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

Australia akur matlamat vaksin semua warga jelang akhir tahun tidak akan dicapai

Apr 13, 2021 | 05:30 AM

SYDNEY: Australia telah melupakan matlamat untuk melaksanakan vaksinasi ke atas hampir kesemua 26 juta penduduknya menjelang akhir 2021 susulan nasihat bahawa warga di bawah usia 50 tahun perlu mengambil vaksin Covid-19 keluaran Pfizer dan bukannya AstraZeneca.

Australia, yang mengharapkan vaksin AstraZeneca bagi sebahagian besar langkah suntikan vaksin, tidak menetapkan sebarang sasaran baru bagi melengkapi program vaksinasinya, tulis Perdana Menteri Scott Morrison di Facebook kelmarin.

"Sedang kami ingin melihat dos-dos ini selesai dilaksanakan sebelum akhir tahun ini, ia tidak mungkin dicapai kerana banyak ketidaktentuan berlaku," kata Encik Morrison.

Pihak berkuasa di Canberra merubah saranan mereka kepada vaksin Pfizer untuk golongan di bawah usia 50 tahun pada Khamis minggu lalu (8 Apr), selepas pihak berkuasa Eropah menekankan kemungkinan adanya kaitan antara suntikan AstraZeneca dan laporan kes darah beku.

Australia yang berlumba untuk menggandakan tempahan bagi vaksin Pfizer minggu lalu, mulanya bercadang untuk memastikan seluruh rakyatnya selesai menjalani vaksinasi di akhir Oktober ini.

Discover Malay Home Based Businesses

Respons tegar Australia ke atas penularan virus telah berjaya mengekang penularannya di kalangan masyarakat tetapi pelaksanaan vaksinasi menjadi topik politik yang hangat - dan menjadi sumber pergeseran antara Encik Morrison dengan pemimpin negeri dan wilayahnya - selepas hanya sebahagian sahaja dari sasaran 4 juta orang telah divaksinasi sehingga akhir Mac lalu.

Kira-kira 1.16 juta dos Covid-19 telah dilaksanakan, tambah Encik Morrison, menyatakan langkah pantas Australia dalam program vaksinasi ini adalah seiring negara-negara lain, termasuk Jerman dan Perancis, dan mendahului Canada dan Jepun.

Parti Buruh, yang merupakan parti pembangkang utama mengkritik kerajaan disebabkan kekurangan sekitar 3 juta vaksin dan tidak menjalankan perjanjian bagi mendapatkan lebih banyak lagi.

"Ini adalah satu perlumbaan, baik dari segi kesihatan dan ekonomi," kata Menteri Kabinet Bayangan, Encik Mark Butler, dalam satu wawancara televisyen pada Ahad lalu.

"Ini perlu dijalankan lebih pantas, ia perlu dijalankan dengan lebih berkesan kerana kekuatan pemulihan ekonomi kita amat terkait rapat dengan kepantasan dan keberkesanan kita dalam pelaksanaan penyediaan vaksin," ujarnya.

Kerajaan berkata, ia punya akses kepada 170 juta dos hasil perjanjian dengan AstraZeneca, Pfizer Inc dan Novavax, serta menerusi kemudahan Covax.

Vaksin AstraZeneca buatan tempatan, merupakan tulang belakang usaha vaksinasi Australia, dan kerajaan berkata ia tidak mengharapkan penerimaan 3.1 juta lebih dos menerusi tempahan dari Eropah disebabkan undang-undang eksport yang lebih ketat dari blok itu.

Australia memulakan vaksinasi lebih lewat dari beberapa negara lain, sebahagiannya disebabkan oleh jumlah jangkitan yang rendah, yang ketika ini di bawah 29,400, dan 909 kematian, sejak pandemik bermula. - Reuters.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map