Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Dunia

Benua Amerika kini pusat penularan Covid-19: WHO

May 27, 2020 | 03:00 PM

BRASILIA: Benua Amerika kini muncul sebagai pusat penularan pandemik koronavirus, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam sesi taklimat semalam, sedamh ramalan penyelidikan Amerika Syarikat menunjukkan jumlah kematian di Brazil dan negara-negara Amerika Latin lainnya terus melonjak melepasi Ogos mendatang. 

“Sekarang bukan masanya untuk negara-negara melonggarkan sekatan," kata Cik Carissa Etienne, pengarah WHO untuk benua Amerika dan ketua Pertubuhan Kesihatan Pan Amerika, menerusi sidang televideo. 

Benua Amerika telah merekodkan lebih 2.4 juta kes baru koronavirus dan lebih 143,000 kematian akibat penyakit pernafasan Covid-19.

Rantau Amerika Latin telah melepasi Eropah dan Amerika Syarikat dalam kes jangkitan harian, katanya. 

Pegawai WHO juga prihatin terhadap lonjakan penularan di Peru, Chile, El Salvador, Guatemala dan Nicaragua.

Jumlah kematian harian di Brazil mencapai paras tertinggi dunia kelmarin, dengan hasil penyelidikan Universiti Washington memberi amaran bahawa jumlah  kematian keseluruhan negara itu boleh melonjak lima kali ganda kepada 125,000 menjelang awal Ogos ini.  

Ramalan itu datangnya dari Institut Penilaian dan Metrik Kesihatan (IHME) universiti berkenaan, yang menggesa dilaksanakan perintah berkurung tetapi ditolak oleh presiden Brazil, Encik Jair Bolsonaro.

Ramalan hasil data menunjukkan jumlah kematian akibat Covid-19 di Peru mencapai hampir 20,000 menjelang Ogos menurut IHME menekankan bahawa permintaan dijangka mengatasi bekalan katil di unit jagaan rapi negara itu. 

Model IHME itu juga meramalkan hampir 12,000 kematian boleh berlaku di Chile; 7,000 di Mexico; 6,000 di Ecuador; 5,500 di Argentina; dan 4,500 di Colombia jelang Ogos ini. 

Satu negara yang dilihat mampu menangani risiko Covid-19 ialah Cuba, di mana IHME hanya meramalkan jumlah kematian yang rendah, sekadar 82 korban sahaja jelang Ogos ini sedang ujian mengatasi jumlah penularan yang berlaku. - Reuters

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian