Covid-19: Kes di beberapa bandar AS melonjak, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia3

BERITA

Covid-19: Kes di beberapa bandar AS melonjak

Jun 25, 2020 | 05:30 AM

NEW YORK: Kes Covid-19 yang baru dikesan terus melambung tinggi di beberapa kawasan di Amerika Syarikat, mendorong pegawai bandar dan negeri untuk menimbangkan sama ada mahu memperlahan atau membatalkan rancangan pembukaan semula.

Kes terus melonjak di Texas, Florida, Arizona dan California kelmarin, mencapai rekod baru buat hari keempat dalam tempoh seminggu lalu.

Bahkan di New Jersey, dengan jumlah kes yang mendatar, Gabenor Phil Murphy memberi amaran bahawa kadar jangkitan "mulai naik secara perlahan-lahan".

Kes koronavirus di Amerika meningkat sebanyak 35,695 dalam masa sehari kepada hampir 2.4 juta, menurut data yang dikumpulkan Universiti Johns Hopkins.

California melaporkan 5,019 kes baru, lonjakan harian terbesarnya, dengan jumlah keseluruhan mencapai lebih 183,000, menurut data negeri itu.

Negeri itu juga mencatat 3,700 kes kemasukan ke hospital.

Arizona juga memecahkan rekod kes hariannya, menambah hampir 3,600 kes kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan kepada 58,179.

Negeri itu juga melaporkan 42 kematian, meningkat kepada 1,384 orang.

Di Florida, pemimpin tempatan bergegas memberi tindak balas terhadap perangkaan membimbangkan itu.

Palm Beach County - tempat kediaman Presiden Donald Trump - telah mewajibkan pemakaian pelitup untuk menangani kes Covid-19 yang meningkat, dengan kumpulan pesuruhjaya daerah memilih secara sebulat suara menyetujui langkah itu kelmarin.

Sebanyak 103,506 kes dilaporkan di Florida, meningkat 3.3 peratus berbanding hari sebelumnya, dan berbanding rata-rata 3.8 peratus dalam tempoh tujuh hari sebelumnya.

Kes kematian pula mencapai 3,237, peningkatan 2 peratus, paling banyak sejak 5 Jun lalu.

Jumlah kes masuk ke hospital meningkat 199, atau 1.5 peratus, kepada 13,318.

Texas pula mencatat lebih 5,000 kes baru dalam 24 jam terakhir, jumlah harian tertinggi yang dicatatkan, kata Gabenor Greg Abbott semasa wawancara dengan televisyen KTBX kelmarin.

Namun walaupun berlaku peningkatan itu, pemimpin parti Republik di negeri paling ramai kedua di Amerika itu berkata beliau tidak berniat mengembalikan perintah sekatan ekonomi pada masa ini, dan sekolah akan dibuka semula seperti yang dirancang pada akhir musim panas.

Jabatan kesihatan negeri itu melaporkan 5,489 kes baru, menjadikan jumlah keseluruhan 120,370.

Sementara itu, pakar penyakit berjangkit utama Amerika, Dr Anthony Fauci, memberitahu anggota Kongres kelmarin bahawa negara itu belum dapat mengawal penularan Covid-10.

Beliau juga melihat lonjakan kes jangkitan yang membimbangkan di beberapa negeri di Amerika, sedang ramai penduduk mengabaikan langkah jarak selamat, di samping negara itu dibuka semula tanpa perancangan yang mencukupi bagi ujian dan penjejakan kontak bagi mereka yang dijangkiti virus itu.

Sementara itu, menurut laman Worldometer, kini terdapat lebih 9.3 juta kes jangkitan di merata dunia, dengan lebih 480,000 kematian.

Amerika mendahului negara paling banyak kes dengan 2.4 juta jangkitan, dan 123,000 kematian, diikuti oleh Brazil dengan 1.15 juta jangkitan dan 52,000 kematian. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map