Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Dunia0

Covid-19: Lebih 25,000 terkorban di Brazil

May 28, 2020 | 08:15 AM

RIO DE JANEIRO: Angka kematian Brazil akibat koronavirus telah melepasi 25,000 orang.  Kementerian Kesihatan Brazil menyatakan, sebanyak 1,086 kematian baru didaftarkan dalam 24 jam terakhir. 

Ini adalah kali kelima jumlah korban harian melebihi 1,000 sejak krisis meningkat di Brazil minggu lalu. 

Ini menjadikan jumlah kematian di seluruh negara menjadi 25,598. 

Negara seramai 210 juta orang itu kini mempunyai 411,821 kes virus yang disahkan, yang kedua setelah Amerika Syarikat. 

Pakar menganggarkan jumlah yang dijangkiti Covid-19 adalah jauh lebih tinggi dari jumlah ujian yang dijalankan sejauh ini. 

Presiden Brazil, Encik Jair Bolsonaro dikritik rakyatnya atas sikapnya yang mengambil ringan keadaan yang dihadapi. 

Pemimpin sayap kanan meremehkan penularan virus dan menolak langkah-langkah duduk di rumah, dengan alasan risiko kejatuhan ekonomi menyebabkan lebih banyak kerosakan daripada bahaya virus itu sendiri. 

Tetapi kebanyakan negeri di negara itu berpegang pada petunjuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan menutup perniagaan yang tidak penting. 

Di Sao Paulo, pusat perindustrian dan negara yang paling parah, memperpanjang masa sekatan duduk di rumah mulai semalam hingga 15 Jun ini, walaupun Gabenor Joao Doria mengumumkan pembukaan semula ekonomi secara beransur-ansur.

"Beberapa aktiviti" akan diizinkan mulai 1 Jun ini dan beliau berharap ubat hidroksioklorokuin - seperti dikatakan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump - sebagai ubat berpotensi melawan Covid-19. 

Kementerian Kesihatan Brazil mengesyorkan doktor dalam sistem kesihatan awam menetapkan hidroksiklorokuin atau ubat yang berkaitan, klorokuin, bagi mengatasi awal gejala Covid-19. 

Ia menyatakan pada Isnin lalu bahawa ia mematuhi garis panduan tersebut, walaupun WHO mengakhiri ujian klinikal hidroksiklorokuin terhadap kebimbangan mengenai keselamatan dan keberkesanannya dalam mengatasi koronavirus. - AFP

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian