Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Dunia

Covid-19: Malaysia benarkan beberapa sektor kembali operasi tahap biasa

Apr 28, 2020 | 10:02 PM

PETALING JAYA: Malaysia akan membenarkan beberapa sektor ekonomi yang sudah beroperasi di tahap separuh kapasiti semasa sekatan pergerakan, untuk kembali ke tahap biasa mulai esok (29 April), kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali.

Namun, syarikat-syarikat ini mesti mematuhi garis panduan pemerintah dalam sektor masing-masing, termasuk langkah jarak sosial.

"Mereka yang gagal melakukannya akan diarahkan berhenti dan tindakan undang-undang segera akan diambil.

"Syarikat yang telah mendapat kelulusan tidak perlu memohon kepada Miti (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri)," kata Datuk Seri Azmin dalam satu kenyataan pada hari Selasa (28 April).

"Walaupun pemerintah telah memberi sedikit kelonggaran, pemilik perniagaan masih harus mematuhi 'kebiasaan baru' dengan mengikuti peraturan jarak sosial di tempat kerja dan garis panduan kawalan kesihatan," katanya lagi.

Sektor yang dibenarkan beroperasi pada separuh kapasiti semasa perintah kawalan pergerakan (PKP) yang bermula 18 Mac lalu termasuk industri jentera dan aeroangkasa, industri automotif yang dieksport, serta beberapa jenis projek pembinaan. - THE STAR/ASIA NEWS NETWORK.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian