Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Dunia

Covid-19: Thailand lanjut perintah darurat hingga 30 Jun

May 23, 2020 | 11:03 AM

BANGKOK: Thailand akan terus melanjutkan perintah darurat sehingga 30 Jun ini berikutan keadaan pandemik COVID-19 dunia masih belum stabil.

Perkara tersebut telah dipersetujui ketika mesyuarat Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 Thailand (CCSA) semalam (22 Mei) yang dipengerusikan Perdana Menteri Jeneral Prayuth Chan o-cha.

Di mesyuarat itu, mereka turut membincangkan kemungkinan memendekkan tempoh perintah berkurungnya.

Jurucakap CCSA, Encik Taweesilp Visanuyothin berkata pelanjutan perintah darurat itu juga bagi membolehkan kerajaan menggubal langkah-langlah yang lebih berkesan untuk mengekang wabak selain bersedia untuk fasa pelonggaran seterusnya.

“Pelanjutan tempoh perintah darurat ini tertakluk kepada persetujuan kabinet pada Selasa nanti,” katanya sewaktu taklimat media tentang perkembangan Covid-19 di situ.

Encik Taweesilp berkata, satu mesyuarat akan diadakan pada 29 Mei ini bagi membincangkan pelonggaran lebih banyak sekatan dengan sasa ketiga pelonggaran dijangka bermula 1 Jun, menurutnya.

Thailand sebelum ini mengumumkan pelaksanaan perintah darurat bermula 26 Mac hingga 30 April sebelum dilanjutkan sehingga 31 Mei bagi membendung penularan wabak koronavirus.

Sementara itu, Taweesilp berkata tiada kes baru jangkitan atau kematian akibat Covid-19 direkodkan Thailand dalam tempoh 24 jam lepas, menjadikan jumlah kumulatif kes positif Covid-19 kekal pada 3,037 kes dengan 56 kematian. - Agensi