Subuh
5:35
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:30
Maghrib
7:10
Isyak
8:25
Dunia

Dari Arab Saudi ke Singapura, beberapa negara tutup masjid, tiadakan solat Jumaat

Mar 19, 2020 | 04:24 PM

SEBILANGAN negara telah mengeluarkan fatwa atau menutup masjid masing-masing, sekali gus meniadakan solat berjemaah Jumaat.

Di rantau ini, Singapura dan Malaysia telah menutup masjid masing-masing bagi kegiatan agama termasuk solat jemaah harian dan Jumaat.

Majlis Ulama di Al-Azhar telah menyatakan bahawa dibenarkan, di bawah syariah, untuk menggantung urusan solat berjemaah, termasuk solat Jumaat, demi mengawal penularan Covid-19.

“Ekoran penularan virus itu yang cepat, dan boleh membawa maut, selain kekurangan rawatan, Muslim dibenarkan tidak melakukan solat berjemaah Jumaat dan harian di masjid.

“Majlis ini mengesahkan bahawa dibenarkan pihak berkuasa untuk menghentikan solat berjemaah Jumaat dan solat jemaah lain selagi ia melihat perhimpunan seperti ini boleh menyebabkan penularan virus bahaya ini,” kata majlis itu dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Arab Saudi juga telah menggantung solat berjemaah dan solat Jumaat di semua masjid di negara itu untuk mengawal penularan koronavirus Covid-19.

Pengecualian hanya bagi Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah, demikian keputusan yang dibuat majlis ulama negara itu.

Di Indonesia, Majlis Ulama Indonesia (MUI) mengeluarkan fatwa bahawa Muslim boleh menggantikan solat Jumaat dengan solat zuhur dalam usaha untuk mengekang penularan Covid-19.

“Muslim yang berada di kawasan yang terjejas dengan penularan Covid-19 tidak perlu melakukan solat Jumaat, sehinggalah keadaan kembali biasa”, jelas MUI dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Sementara itu, Muslim Australia pula digesa agar tidak melakukan solat jemaah Jumaat di masjid, dan sebaliknya bersolat di rumah, demi untuk mencegah penularan Covid-19 di negara itu.

Kenyataan itu dikeluarkan menyusuli mesyuarat Majlis Ulama Australia, yang bertemu Isnin lalu untuk membincangkan langkah yang perlu diambil pihak masjid dan pusat Islam serata negara itu.

Beberapa negara di Timur Tengah, seperti Oman, Kuwait, Iraq, Jordan juga telah mengeluarkan fatwa supaya masjid ditutup atau membataskan kegiatan masjid termasuk bagi solat jemaah Jumaat. – Agensi berita.