Filipina 'dahului' kes Covid-19 di Asia Tenggara, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Dunia0

Filipina 'dahului' kes Covid-19 di Asia Tenggara

Ganti tempat Malaysia yang lapor perkembangan baik, catat bilangan lebih rendah
Apr 18, 2020 | 05:30 AM

JIKA sebelum ini Malaysia mencatat kes jangkitan koronavirus Covid-19 tertinggi di negara Asia Tenggara, kini gelaran itu berpindah pula ke Filipina, diikuti dengan Indonesia.

Namun perbezaan jumlah kes antara tiga negara ini tidak jauh berbeza.

Cuma perbezaan ketara adalah sedang Filipina dan Indonesia terus mencatat bilangan kes yang tinggi dari hari ke hari, Malaysia sebaliknya melaporkan bilangan kes yang berkurangan.

Ini sedang negara jiran itu masuk tempoh fasa ketiga (minggu kelima dan keenam) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Rabu lalu, Malaysia mencatatkan 85 kes baru - paling rendah dalam tempoh lebih sebulan - menjadikan sejumlah 5,072 kes.

Halal Home-based Businesses
We want to help Halal Home-based Business owners during these tough times. See the link below.
Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Pada hari sama, Filipina dan Indonesia mencapai jumlah angka 5,453 and 5,136 kes Covid-19 di negara masing-masing.

FILIPINA

Di Filipina sendiri, bilangan kes jangkitan Covid-19 dijangka meningkat dalam masa beberapa hari mendatang sedang negara itu meluaskan ujian virus itu.

Jurucakap Pasukan Bertindak Silang Agensi negara itu, Encik Karlo Nograles, berkata sekurang-kurangnya 38,000 orang telah diuji bagi virus itu.

Baru-baru ini, Filipina juga mengenalkan program ujian Covid-19 lebih agresif untuk mengenal pasti lebih 15,000 jangkitan yang belum diketahui sumbernya, walaupun ia kini mengenakan perintah sekatan antara yang paling ketat dan paling awal dilakukan di Asia.

Peningkatan ujian itu termasuk 8,000 orang yang bertugas di hospital serata Manila dan mereka yang dimasukkan ke hospital itu.

Sementara itu, Presiden Filipina, Encik Rodrigo Duterte, berkata kerjasama serantau adalah perlu dan merupakan kunci dalam menewaskan pandemik Covid-19, sambil menambah bahawa melawan virus itu secara sendirian adalah sia-sia.

"Melawan secara sendiri adalah satu usaha sia-sia dan tidak munasabah.

"Tidak akan ada pemenang jika kita tidak menewaskan virus ini di semua tempat dan kawasan.

"Kita mesti memilih laluan kerjasama yang bijak dan produktif," kata beliau semasa berucap di puncak khas Asean, China, Jepun dan Korea Selatan mengenai Covid-19 melalui pautan video baru-baru ini.

Beliau juga menggesa negara-negara itu agar bertindak meningkatkan pengeluaran dan memudahkan perdagangan bekalan dan peralatan perubatan penting.

"Kami menyokong pembentukan simpanan (rizab) rantau berkaitan bekalan perubatan untuk melengkapi kita dengan lebih baik untuk melawan Covid-19," ujarnya.

Encik Duterte juga menegaskan perlunya memastikan keterjaminan makanan dan terus membuka pasaran Asean serta memastikan ketersambungan rangkaian bekalan di Asean.

INDONESIA

Negara paling ramai penduduk di Asia Tenggara ini juga telah meningkatkan ujian virus itu dengan lebih 36,000 ujian dilakukan bagi mengenal pasti mereka yang dijangkiti Covid-19 dengan lebih awal.

Indonesia juga telah meluaskan sekatan perjalanan separa ke lebih banyak kawasan berdekatan Jakarta - pusat utama penularan Covid-19 di negara itu.

Ini sedang pihak berkuasa meningkatkan langkah membataskan pergerakan terbesar penduduk sebelum menjelang Hari Raya Puasa bulan depan.

Lebih 15 juta orang yang tinggal di Bekasi, Bogor and Depok - bandar-bandar yang berdekatan Jakarta - diletakkan di bawah peraturan jarak selamat.

Peraturan itu termasuk pengharaman perhimpunan lebih lima orang, acara agama dan sosial selain wajib memakai pelitup.

Bandar-bandar lain di merata negara itu juga dijangka melaksanakan perintah seperti itu, menurut Agensi Pengurusan Bencana Nasional (BNPB), sekali gus meletakkan jutaan lagi penduduk serata negara di bawah peraturan jarak selamat tersebut.

NEGARA ASIA TENGGARA LAIN

Malaysia pula terus menunjukkan perkembangan baik dari segi kes jangkitan Covid-19 sejak ia melaksanakan PKP mulai 18 Mac lalu dan telah melanjutkannya dua kali.

Negara itu membuat keputusan mengekalkan sekatan perjalanan demi memastikan kes virus terkawal dan pada kadar rendah.

Di Thailand pula, kadar jangkitan kekal rendah pada dua angka saban hari.

Namun ia tetap menjejas perayaan tiga hari yang popular di negara itu, Songkran, yang terkenal kerana 'pergaduhan' air di semua kejiranan yang sebelum ini menarik penyertaan ramai warga dan juga pelancong.

Tahun ini, pemerintah Thai telah melarang semua bentuk perayaan Songkran di jalanan untuk mencegah penularan Covid-19, menjadikan perayaan tahun ini paling senyap dalam sejarah.

Namun warga Thai dibenarkan pergi ke kuil semasa Songkran dan menyertai acara tradisional di samping memelihara peraturan jarak selamat yang ditetapkan.

Menariknya, Thailand mencatat kes jangkitan Covid-19 agak rendah walaupun ia merupakan negara pertama di luar China yang melaporkan kes jangkitan.

Pemerintah negara itu telah menggesa semua warga agar duduk di rumah serta dilaksanakan perintah berkurung pada sebelah malam yang menyebabkan penduduk tidak keluar ke tempat awam melainkan kenderaan dan individu dalam khidmat penting.

Brunei pula melaporkan tiada kes baru dalam beberapa hari dan mencatat sejumlah 136 kes jangkitan sejak kes pertama dikesan di negara itu pada 9 Mac lalu.


"Melawan secara sendiri adalah satu usaha sia-sia dan tidak munasabah. Tidak akan ada pemenang jika kita tidak menewaskan virus ini di semua tempat dan kawasan. Kita mesti memilih laluan kerjasama yang bijak dan produktif."
- Presiden Filipina, Encik Rodrigo Duterte, semasa berucap di sidang puncak khas Asean, China, Jepun dan Korea Selatan mengenai Covid-19 melalui pautan video baru-baru ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map