Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Dunia3

FOKUS ASIA

Gelombang kedua Covid-19: Sekatan mula dikenakan semula

Jul 27, 2020 | 05:30 AM

GELOMBANG kedua wabak penularan koronavirus Covid-19 yang dikhuatiri masyarakat dunia tampak mula berlaku di sebilangan negara termasuk di Asia.

Ini menyebabkan beberapa negara di benua itu sedang menimbangkan atau telah pun mengenakan semula perintah sekatan ketat sedang jangkitan di peringkat sejagat meningkat hampir 16 juta kes.

India, Hong Kong, Jepun dan Australia merupakan antara tempat terjejas dengan gelombang kedua itu.

Indonesia terus dilanda dengan lebih 1,500 kes baru sehari sementara Filipina dan Malaysia memantau teliti kes jangkitan harian mereka.

Hong Kong, Australia dan Jepun, yang mulanya telah dapat mengawal penularan wabak Covid-19 dan membuka kegiatan ekonomi dan sosial, kini menghadapi kes jangkitan meningkat.

Ini memaksa negara itu melaksanakan semula perintah sekatan dalam beberapa peringkat ke atas penduduk masing-masing.

"Kita melihat adanya penularan berulang di beberapa tempat, dan di situlah langkah sekatan berulang diperlukan," kata Profesor Teo Yik Ying, dekan Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock, Universiti Nasional Singapura (NUS), ditukil The Straits Times baru-baru ini.

Beliau merujuk kepada peningkatan kes wabak itu di tempat seperti Hong Kong, Jepun dan Australia.

"Ini mengingatkan kita bahawa penularan wabak (masih) boleh berlaku."

SEKATAN DIKENAKAN SEMULA

Di Hong Kong, kehidupan di hab kewangan Asia itu telah kembali normal selama beberapa minggu dengan catatan sifar kes jangkitan Covid-19.

Namun tiba-tiba kes meningkat dan memaksa pihak berkuasa melaksanakan perintah sekatan baru-baru ini termasuk menutup kemudahan awam dan membataskan perhimpunan ramai semula.

Selain itu, dengan jumlah kes melebihi 2,000, sistem kesihatan awamnya juga menghadapi tekanan dengan keupayaan merawat pesakit Covid-19 di hospital awam kini hampir penuh, selain kemudahan ujian virus itu dibanjiri orang ramai.

Di Jepun, kes jangkitan meningkat setelah berada pada tahap rendah sejak beberapa minggu lalu.

Paling tinggi, angka harian mencecah 610 kes seminggu lalu - melepasi angka 500 buat kali pertama sejak pertengahan April lalu - dengan ibu kota Tokyo mencatat angka harian tinggi 286 kes.

Tokyo diletakkan pada tahap amaran koronavirus tertinggi sejak berlaku kenaikan besar kes jangkitan baru di bandar itu.

"Pakar memberitahu kami bahawa keadaan jangkitan berada pada tahap keempat daripada sistem empat tingkat, yang bermakna 'jangkitan sedang menular," kata Gabenor Yuriko Koike.

BENUA ASIA SELATAN

Sementara itu, pihak Palang Merah Antarabangsa memberi amaran bahawa benua kecil Asia Selatan sedang menjadi pusat penularan utama Covid-19 dunia yang baru.

India, Pakistan dan Bangladesh secara keseluruhannya mencatat sejumlah 1.8 juta kes dengan sekitar 40,000 kematian.

India, negara Asia paling teruk terjejas dengan angka jangkitan melepasi 1.3 juta kes, merupakan negara ketiga paling terjejas di dunia selepas Amerika Syarikat dan Brazil.

Negara itu telah melaksanakan semula perintah sekatan di sebahagian besar negara menyebabkan ratusan juta penduduk terpaksa duduk di rumah.

Antara tempat paling teruk terjejas termasuk wilayah Maharashtra - ibu kota Mumbai - yang terdapat banyak tempat kediaman sesak dan padat, selain ibu kota Delhi dan wilayah selatan Tamil Nadu.

AUSTRALIA

Sekatan pergerakan juga diperkenal semula di wilayah Victoria, Australia, tempat bandar kedua terbesar Melbourne.

Selepas berlaku ratusan kes baru Covid-19, wilayah itu dikenakan semula perintah sekatan untuk mengawal penularan wabak dengan kebanyakan wilayah lain juga membataskan pergerakan di sempadan masing-masing.

Rabu lalu, negara itu mencatat 501 kes baru, empat bulan selepas wabak itu dikatakan telah mencapai kemuncaknya.

ASIA TENGGARA

Di Malaysia, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan sedang menimbangkan untuk mewajibkan pemakaian pelitup di tempat awam menyusuli kenaikan kes Covid-19 di negara itu.

Beliau melahirkan kebimbangan tentang sikap kurang peduli penduduk walaupun bahaya wabak virus itu masih ada.

Di Indonesia pula, kematian angkara Covid-19 kekal tinggi - tertinggi di rantau Asia Tenggara - sedang kes harian jangkitan terus mencapai lebih 1,500.

Sementara itu, Presiden Filipina, Encik Rodrigo Duterte, memberi amaran akan memberkas mereka yang enggan memakai pelitup di tempat awam selain mengarahkan agar keupayaan ujian virus itu dipertingkat daripada 20,000-30,000 sehari kepada 32,000-40,000 sehari.

Negara itu juga melaksanakan semula perintah sekatan di beberapa tempat terjejas teruk oleh Covid- 19.

TERUS BERJAGA-JAGA

Memberi pandangannya sebelum ini, Presiden Persatuan Karyawan Penjagaan Kesihatan Islam (MHPA), Dr Zuraimi Mohamed Dahlan, berkata beliau mengesyaki banyak tempat di luar negara tidak mengamal langkah semasa sekatan pergerakan ketat seperti memakai pelitup, menjaga jarak selamat dan membersihkan tangan secara berdisplin.

"Yang penting setiap pihak, pemerintah dan warga, sama-sama memikul tanggungjawab dan teruskan usaha mengekang Covid-19 daripada menular di Singapura.

"Saya yakin Singapura lebih bersedia membuka ekonominya secara bertahap-tahap dengan mengikuti amalan yang diraih semasa tempoh pemutus litar (CB) sebelum ini, dan akan dapat menangani penularan kedua dengan tangkas jika ia berlaku," ujar beliau.

Gelombang kedua jangkitan Covid-19 mungkin boleh berlaku di Singapura, seperti yang dikatakan Menteri Kesihatan Encik Gan Kim Yong.

Namun yang penting adalah bagi warga tidak bersikap acuh tak acuh dalam mengamal tanggungjawab sosial.

Selagi kita bekerjasama dan bersatu hati dalam mengharungi krisis terbesar sejak merdeka, peluang negara ini mengharungi krisis itu dengan jaya akan tetap ada.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map