Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Dunia3

KORONAVIRUS

Hong Kong bimbang berlaku gelombang ketiga Covid-19

Jul 20, 2020 | 05:30 AM

HONG KONG: Pihak berkuasa bimbang berlaku gelombang ketiga Covid-19 berikutan tiga pekerja pusat kesihatan disahkan positif virus itu tatkala kepulauan itu mencatat kematian ke-12.

Bandar itu juga merekodkan lebih 60 kes baharu jangkitan Covid-19 termasuk yang sudah disahkan atau dalam siasatan.

Pihak berkuasa hospital berkata tiga kerani yang bekerja di Pusat Mata Tuen Mun disahkan positif virus itu.

Seorang disahkan positif kelmarin dan berikutan itu, 28 lagi kakitangan turut diuji, hasilnya dua orang lagi disahkan dijangkiti.

Pusat mata itu dinyah kuman malam kelmarin dan pihak berkuasa kesihatan sudah memulakan siasatan.

Sementara itu, kematian terbaru membabitkan seorang lelaki berusia 94 tahun disahkan positif Covid-19 pada 9 Julai lalu, selepas dimasukkan ke Hospital Queen Elizabeth apabila menunjukkan simptom demam dan batuk.

Kesihatan pesakit yang mempunyai rekod masalah penyakit kronik itu bertambah buruk pada 13 Julai lalu dan meninggal dunia pagi semalam.

Hong Kong merekodkan lima kes berkaitan Covid-19 dalam tempoh enam hari, menjadikan jumlah keseluruhan 12 kematian sejak pandemik itu bermula awal tahun ini selain 1,778 dijangkiti setakat semalam.

Bagi mengekang penularan, semua sekolah di Hong Kong ditutup semula selepas berlaku lonjakan kes baharu Covid-19, lapor South China Morning Post pada Jumaat.

Lonjakan kes berlaku menjelang Pesta Buku Hong Kong, yang dijadual minggu ini.

Sebelum ini, dilaporkan beberapa pegawai di bandar raya itu meminta acara berkenaan dibatalkan, bagaimanapun Menteri Kesihatan tetap dengan keputusan menganjurkannya dengan mengambil langkah-langkah pencegahan. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian