Subuh
5:31
Syuruk
6:54
Zuhur
12:57
Asar
4:21
Maghrib
6:57
Isyak
8:12
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Search Distance From Your Location = 1 KM
100 M 1 KM
No restaurant found within  from your distance.
Dunia0

India terus ragui sertai RCEP

Nov 17, 2020 | 05:30 AM

NEW DELHI: India terus mempunyai keraguan terhadap Kerjasama Ekonomi Menyeluruh Serantau (RCEP) dan keraguan itu semakin bertambah ekoran krisis Covid-19, kata seorang pegawai kanan Kementerian Luar negara itu.

India mengumumkan keputusannya menarik diri daripada perjanjian perdagangan pelbagai negara itu semasa sidang kemuncak RCEP pada November tahun lalu.

Pemikiran di New Delhi mengenai perjanjian itu tidak berubah, ketika negara-negara RCEP, dalam perisytiharan menteri mengenai penyertaan India pada Rabu lalu, mengatakan perjanjian itu tetap terbuka kepada India untuk menyertainya dan memulakan semula rundingan, lapor The Straits Times (ST).

Perkara ini diulangi 15 pemimpin RCEP kelmarin (15 Nov) dalam kenyataan bersama mereka:

"Kami amat menghargai peranan India dalam RCEP dan menegaskan bahawa RCEP tetap terbuka kepada India.

"Sebagai salah satu daripada 16 negara peserta asli, penyertaan India ke perjanjian RCEP akan dialu-alukan memandangkan penyertaannya dalam perundingan RCEP sejak 2012 dan kepentingan strategiknya sebagai rakan serantau dalam mewujudkan rantai nilai rantau yang lebih dalam dan luas."

Encik Ashok Malik, penasihat dasar di Kementerian Luar India, berkata:

"Penglibatan India dengan negara Asean... akan berterusan, kita melihatnya semasa sidang kemuncak India-Asean (Khamis lalu).

"Namun dalam kes RCEP, dalam bentuk kini, dirasakan ia tidak bermanfaat bagi ekonomi India."

Beliau memberitahu ST:

"Rasa ragu-ragu, terutama mengenai ketergantungan berlebihan terhadap bekalan dan import negara-negara tertentu, dan mengenai peraturan negara asal yang sangat liberal, akan menjadikan ini sebagai perjanjian yang sangat sukar.

"Sebilangan keraguan itu semakin bertambah setelah gangguan yang disebabkan wabak Covid-19."

Interaksi antara India dengan Asean bertambah kukuh sejak kebelakangan ini.

Kebanyakan negara Asean berminat menjalin hubungan lebih erat dengan India, mendorong integrasi ekonomi lebih besar dan, dalam beberapa kes, dalam kerjasama keselamatan juga.

Defisit perdagangan yang dihadapi India dengan 12 daripada 15 rakan RCEP, penolakan untuk menimbangkan sektor perkhidmatan - merangkumi pergerakan pekerja dan profesional - dalam perjanjian itu, dan kebimbangan mengenai peraturan asal adalah semua faktor yang membawa India keluar daripada RCEP, kata menteri persekutuan Piyush Goyal kepada Parlimen pada Disember lalu.

India juga agak berhati-hati untuk membuka pasarannya kepada China. Defisit perdagangan India dengan China adalah AS$48.66 bilion ($65.6 bilion) pada 2019-2020.

Dan tahun ini ada pertikaian sempadan yang menyebabkan reaksi balas terhadap produk China di India. - ST

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian