Subuh
5:50
Syuruk
7:07
Zuhur
1:12
Asar
4:14
Maghrib
7:15
Isyak
8:23

Indonesia mula ubah strategi bagi rakyat hidup bersama Covid-19

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Dunia
28
0

Indonesia mula ubah strategi bagi rakyat hidup bersama Covid-19

Sep 09, 2021 | 05:30 AM

JAKARTA: Selama beberapa minggu lalu, pemerintah Indonesia telah merancang untuk mengubah pendekatannya dalam menangani pandemik Covid-19; bukan lagi dengan melawan penyakit yang telah menjangkiti lebih daripada 4 juta orang dan membunuh lebih 130,000 orang, pihak berkuasa kini meneroka idea untuk hidup dengan virus dalam jangka panjang.

Menteri Kesihatan Budi Gunadi Sadikin mengatakan kepada media pada lewat bulan lalu bahawa beliau sedang merumuskan protokol untuk mengubati koronavirus sebagai penyakit endemik.

Konsep peralihan dari pandemik ke endemik - - didorong oleh rasa keyakinan yang dapat dilakukan negara tersebut untuk mengurangkan risiko dan melindungi mereka dengan cara yang dapat diramalkan.

Encik Budi mengatakan, pemerintah bertujuan memperhebat pematuhan protokol kesihatan, vaksinasi dan '3T' - ujian, pengesanan dan rawatan, termasuk menggunakan aplikasi mudah alih PeduliLindungi dan mengenakan sekatan aktiviti masyarakat (PPKM).

Tempo.co melaporkan Menteri Kewangan Sri Mulyani Indrawati meramalkan pandemik Covid-19 akan menjadi endemik pada tahun 2022.

"Jadi sekarang kami sedang menyiapkan langkah-langkah bagaimana Indonesia akan menyesuaikan situasi dari pandemik menjadi endemik," kata Cik Sri Mulyani dalam sidang media dalam talian pada pertengahan Ogos lalu.

Kenyataan Cik Sri Mulyani sesuai dengan pandangan para saintis mengenai masa depan wabak semasa.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan Covid-19 berkemungkinan besar menjadi endemik, justeru pendekatan berbeza diperlukan untuk menanganinya,

Jika pada Mac tahun lalu, WHO mengkategorikan situasi penularan Covid-19 sebagai pandemik, kini selepas hampir dua tahun masyarakat dunia 'bergelumang' dengannya, tidak ada tanda-tanda ia akan berakhir dan lenyap.

"Sejumlah 98 peratus saintis berpendapat Sars-CoV-2 akan menjadi endemik," kata Cik Sri Mulyani.

Beliau menekankan bahawa usaha tersebut mesti disiapkan.

Ini lebih-lebih lagi, semasa mesyuarat tahunan Majlis Permusyawaratan Rakyat (MPR) pada 16 Ogos lalu Presiden Joko 'Jokowi' Widodo mengatakan bahawa pemerintah akan terus merancang respons dasar berdasarkan data, fakta, dan pandangan pakar.

Cik Sri juga mengatakan ekonomi pada tahun 2021 diunjurkan untuk melihat pemulihan yang cukup kukuh dan akan berterusan pada 2022.

Bagaimanapun, katanya pemulihan ekonomi tidak akan berjalan secara seragam.

"Negara-negara yang memiliki akses vaksin akan melihat pemulihan yang lebih cepat, sementara negara-negara lain yang kekurangan akses ke vaksin akan menghadapi kesukaran," tambahnya.

Krisis kesihatan global selama 18 bulan ini telah memberi tekanan berat kepada orang awam, terutama yang miskin dan rentan dalam usaha melepaskan diri dari kelaparan.

Ramai mendapati bahawa sekatan tersebut telah menyebabkan lebih banyak kesukaran untuk kesejahteraan ekonomi mereka.

Akhbar The Jakarta Post melaporkan ramai yang kepenatan untuk melihat berakhirnya pandemik dan berharap negara itu dapat keluar dari pandemik.

Ramai juga yang kepenatan untuk mereka mematuhi protokol kesihatan yang tidak akan berhenti.

"Saya harap masa sukar ini akan segera berakhir," kata Encik Dherik, seorang pemandu teksi berusia 43 tahun yang beroperasi di dan sekitar Jakarta, yang telah berjuang untuk memenuhi keperluan seharian. - Agensi berita.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3