Jepun selamatkan nelayan China di pulau yang dipertikai

TOKYO: Pengawal Pantai Jepun menyelamatkan sebuah bot nelayan China yang berlanggar dengan sebuah kapal dagang Greece berhampiran kepulauan yang dipertikai di Laut China Selatan pada Khamis (11 Ogos).

Kru sebuah kapal Pengawal Pantai Jepun menyelamatkan enam anak kapal China dan mencari lapan yang hilang, kata agensi itu, selepas bot nelayan tersebut tenggelam sekitar 5 pagi, lapor Japan Times.

Ia berlanggar dengan kapal pengangkut 300 meter panjang Anangel Keberanian itu kira-kira 65 km di luar Pulau Uotsuri, yang terbesar dalam kumpulan pulau kecil yang dikawal Jepun, dikenali sebagai Senkaku di Jepun dan Diaoyu di China, kata laporan itu.

Kapal kargo itu mengeluarkan isyarat kecemasan, dan pengawal pantai menghantar sebuah kapal dan pesawat ke kawasan tersebut, kata pengawal pantai Jepun.

Tokyo memaklumkan Beijing mengenai kejadian itu dan pihak China "melahirkan penghargaan" bagi operasi tersebut, kata Kementerian Luar Jepun dalam satu kenyataan, menurut Japan Times dan agensi berita Kyodo.

Ketegangan antara dua negara itu meningkat baru-baru ini selepas beratus-ratus bot China belayar ke perairan berhampiran pulau yang dipertikai itu, bersama jumlah rekod kapal Pengawal Pantai China.

Kementerian Luar Jepun memanggil Duta Besar China untuk membantah "serangan" itu.

Duta Cheng Yonghua berkata pada Rabu konvoi tersebut adalah respons terhadap "tangkapan besar ikan" yang dilihat di kawasan itu, menurut seorang pegawai daripada parti pemerintah Jepun.

Namun penganalisis China berkata konvoi itu ialah langkah oleh China untuk menyerlahkan tuntutan kedaulatan di laut tersebut, lapor akhbar Global Times China.

Pada Rabu, Washington menyertai ketegangan itu dengan mengatakan ia menentang "sembarang tindakan sepihak yang bertujuan melemahkan pentadbiran Jepun di Kepulauan Senkaku".

Galeri Foto