Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Kedah tingkatkan sekatan di beberapa kawasan

Antara langkah yang dilaksana ialah larangan makan di luar
Aug 19, 2020 | 05:30 AM

ALOR SETAR: Kedah telah meningkatkan sekatan di kawasan di mana kes Covid-19 telah dikesan di negeri utara Malaysia itu.

Sekatan itu berkuatkuasa serta-merta.

Menteri Besar, Encik Muhammad Sanusi Md Nor, berkata pelanggan tidak lagi dibenarkan makan di kedai makan di Tawar, Baling, Kuala Muda, Sala dan beberapa lokasi di Yan.

Sebaliknya, restoran di tempat-tempat itu hanya diizinkan untuk menghantar makanan dan menawarkan makanan yang dibungkus.

Encik Sanusi mengatakan waktu operasi bagi pasar malam dibataskan dari 4 petang hingga 8 malam, sementara kedai bahan makanan, kedai runcit, kedai serbaneka 24 jam dan pasar raya di stesen minyak dibenarkan beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam.

Taman awam di kawasan yang terjejas juga ditutup.

Beliau mengatakan garis panduan baru itu diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan negeri yang dipengerusikannya di Wisma Darul Aman Ahad lalu."Perintah itu hanya berlaku buat tempat yang berisiko di mana kes positif telah dicatat.

"Kami juga memutuskan bahawa program sosial, termasuk program oleh agensi dan jabatan pemerintah, akan ditunda.

"Sebarang bentuk upacara perayaan, termasuk perkahwinan, perlu ditangguhkan.

"Mana-mana masjid atau institusi keagamaan dengan kes positif Covid-19 diperintahkan untuk ditutup segera untuk membolehkan pembersihan dan pemantauan lebih lanjut," kata Encik Sanusi.

Acara yang dibatalkan termasuk program sambutan Hari Kebangsaan peringkat negeri.

Tempat tumpuan awam yang biasanya padat sempena perayaan, seperti Pantai Merdeka dan Pulau Sayak, juga akan ditutup mulai 28 Ogos.

Sejauh ini, empat kelompok aktif telah dikesan di Kedah, iaitu Sivagangga, Tawar, Muda dan Sala.

Kelmarin, sebuah negeri utara lain, Pulau Pinang, melarang kemasukan pelawat dari luar negara yang mahu mendapatkan rawatan perubatan di negeri itu sehinggalah dibentuk prosedur kesihatan dan keselamatan baru berikutan krisis koronavirus Covid-19.

Pihak berkuasa meningkatkan sekatan pergerakan di beberapa bahagian pulau itu pada hujung minggu lalu setelah jangkitan baru muncul setelah lebih tiga bulan tanpa sebarang kes.

Dalam satu kenyataan, kerajaan negeri itu mengatakan tiga pesakit Indonesia tiba dengan penerbangan khas pada Jumaat lalu untuk dirawat di hospital swasta - dua pesakit barah dan seorang yang memerlukan rawatan segera.

Sehingga semalam, Malaysia mencatat lebih 9,210 kes.

Dalam perkembangan berasingan, mulai 1 September ini, aktiviti sukan dan kokurikulum di luar bilik darjah dibenarkan dengan garis panduan ketat termasuk mendapatkan kebenaran bertulis daripada ibu bapa atau penjaga murid.

Garis Panduan Pelaksanaan Aktiviti Sukan dan Kokurikulum di sekolah yang diluluskan Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) turut menetapkan penggunaan bilik mandi atau persalinan dihadkan mengikut kapasiti.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata garis panduan itu juga menetapkan penjarakan fizikal satu hingga tiga meter bagi aktiviti statik dan tiga hingga lima meter bagi aktiviti dinamik dan peralatan perlu dibersihkan dan disanitasi.

Beliau berkata, garis panduan itu merangkumi pelaksanaan aktiviti sukan dan kokurikulum secara bersemuka termasuk amali di luar bilik darjah bagi mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan (PJPK) serta Sains Sukan dalam keadaan yang terkawal.

Katanya, semua garis panduan itu perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Kementerian Pendidikan (KPM) yang sedia ada.

"Kerajaan memahami psikologi pelajar ketika ini di mana semua aktiviti dilakukan di dalam kelas, jadi mereka dibenarkan melakukan aktiviti sukan di luar dengan garis panduan yang ketat," katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di sini semalam. - The Star, BHM.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map