Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Kesan wabak Covid-19 ke atas pergerakan rentas sempadan

May 23, 2020 | 05:30 AM

KOSWE yang selalumya sesak lebih-lebih lagi menjelang musim perayaan, kini lengang (gambar atas) akibat sekatan kerajaan Malaysia ke atas pergerakan warga dan juga langkah pemutus litar yang dilaksana pemerintah Singapura bagi mengekang penularan wabak Covid-19.

Mulai 1 jun semua individu yang memasuki Malaysia kini perlu dikuarantin selama 14 hari dan diwajibkan membayar kos penginapan bagi tempoh kuarantin.

Rakyat Malaysia perlu membayar separuh kos khidmat kuarantin hotel sementara bukan warga Malaysia perlu membayar kos penuh.

Sementara semua orang (warga Singapura, penduduk tetap atau pemegang pas jangka panjang) yang kembali ke Singapura diwajibkan menjalani Notis Jangan Keluar Rumah di kemudahan yang ditetapkan oleh pemerintah.

Kos menginap di kemudahan ini akan dibayar oleh pemerintah, kecuali pengembara yang telah meninggalkan Singapura dari 27 Mac 2020. Individu-individu ini harus membayar kos penuh untuk tinggal di kemudahan yang ditetapkan, kerana mereka membuat keputusan mengabaikan nasihat perjalanan supaya menangguhkan semua perjalanan ke luar negara.

Dalam pada itu, mereka yang tidak mengendahkan nasihat perjalanan dan meninggalkan Singapura dari 27 Mac 2020 akan dikenakan bayaran mengikut kadar yang tidak bersubsidi hospital awam, jika mereka dimasukkan ke hospital kerana disyaki menghidap Covid-19, dalam tempoh 14 hari sekembalinya mereka ke Singapura - Foto AFP.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map