Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:31
Maghrib
7:15
Isyak
8:27
Dunia

Koronavirus: Amerika akan timba pengalaman S’pura dan negara lain

Mar 03, 2020 | 08:33 AM

WASHINGTON - Amerika Syarikat sedang belajar daripada Singapura dan negara lain tentang usaha mitigasi masyarakat seperti penutupan sekolah, kata Setiausaha Kesihatan dan Khidmat Manusia,  Alex Azar dalam satu sidang media semalam (2 Mac), menurut The Straits Times. 

Kata beliau, risiko segera ke atas warga Amerika kekal rendah tetapi risiko bagi mereka terdedah kepada Covid-19, adalah tinggi serta memberi amaran tahap risiko boleh berubah dengan cepat jika terdapat penularan berterusan penyakit itu di dunia.

“Kami perlu bersedia bagi kemungkinan ini; bersedia untuk yang paling teruk dan harapkan terbaik.

“Di beberapa tempat,  kami akan gunakan pelbagai usaha mitigasi - amalan terbaik daripada pelan tindakan wabak dan pengajaran daripada Singapura dan Hongkong dalam usaha mitigasi masyarakat paling berkesan seperti penutupan sekolah sementara atau sekolah terus dibuka tanpa mengadakan perhimpunan,” kata Encik Azar. 

Sementara itu, Naib Presiden  Mike Pence, berkata dalam masa 12 jam mendatang, pemeriksaan 100 peratus akan dijalankan ke atas penumpang dalam penerbangan langsung dari Korea Selatan dan Itali ke negara itu. 

Sejauh ini, Amerika melaporkan enam kematian akibat koronavirus. 

 

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian