Subuh
5:37
Syuruk
6:53
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:08
Dunia

Koronavirus baru merebak lebih serupa selesema daripada Sars: kajian China

Feb 20, 2020 | 08:59 AM

CHICAGO: Saintis di China yang mengkaji 18 pesakit koronavirus baru berkata virus itu bertindak lebih serupa selesema daripada virus lain yang berkaitan.

Dapatan itu menunjukkan ia mungkin merebak lebih mudah daripada yang dipercayai sebelum ini.

Dalam sekurang-kurangnya satu kes, virus itu wujud walaupun pesakit tidak mempunyai gejala, mengesahkan keprihatinan bahawa pesakit tanpa simptom juga boleh menyebarkan penyakit.

Meskipun masih di peringkat awal, dapatan yang diterbitkan pada Rabu (19 Februari) dalam jurnal perubatan  New England Journal of Medicine, menawarkan bukti baru bahawa Covid-19, yang telah membunuh lebih 2,000 orang kebanyakannya di China, tidak seperti koronavirus lain yang berkaitan dengannya.

"Jika disahkan, ini sangat penting," kata Dr Gregory Poland, seorang penyelidik virologi dan vaksin di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota, yang tidak terlibat dengan kajian itu.

Tidak seperti Sindrom Sesak Nafas Mendadak (Sars), yang menyebabkan jangkitan di bahagian dalam saluran nafas bawah (lower respiratory tract)  yang boleh mengakibatkan radang paru-paru, Covid-19 nampaknya berjangkit di saluran nafas atas dan bawah.

Ini menjadikannya bukan sahaja mampu menyebabkan radang paru-paru yang teruk, tetapi menyebar dengan mudah seperti selesema atau selesema biasa. -  Reuters

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian