Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Dunia

Koronavirus: Fed mungkin perlu bertindak jika virus jejas ekonomi Amerika tetapi tidak buat masa ini

Feb 11, 2020 | 11:16 AM

NEW YORK: Presiden Lembaga Simpanan Federal (Fed) Philadelphia Encik Patrick Harker pada Isnin (10 Februari) berkata bahawa bank pusat Amerika Syarikat sedang memantau kesan koronavirus namun menambah tiada apa yang pegawai dapat lakukan buat masa ini.

 

Cara utama fed untuk mengurangkan kadar faedah sebanyak satu perempat mata peratusan tidak mungkin akan banyak membantu syarikat yang terjejas dengan gangguan rantaian bekalan mereka akibat sekatan berkaitan dengan virus itu, kata Encik Harker dalam satu panel di Universiti Delaware.

 

Namun, beliau menambah, “Jika keadaan menjadi sangat teruk dan kita mula melihat kesan mendalam kepada ekonomi Amerika Syarikat, lantas kita perlu fikir tentang langkah menyesuaikan diri kepada keadaan ini. Tetapi saya tidak rasa kita di tahap itu sekarang.”

 

Presiden Fed San Francisco Cik Mary Daly juga berkata beliau sedang menumpukan perhatian kepada risiko ekonomi daripada wabak koronavirus di China.

 

Pada Isnin, Cik Daly memberitahu pihak media bahawa kesan virus itu terhadap manusia tidak boleh dihiraukan tetapi menekankan bahawa kesan negatif ekonomi daripada virus ini mungkin “seketika”.

 

Beliau berkata gangguan terhadap rantaian bekalan dan harga minyak akan kembali seperti biasa jika pasaran bertindak sama seperti krisis kesihatan sebelum ini. -Reuters

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian