Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:30
Maghrib
7:15
Isyak
8:26
Dunia

Koronavirus: Sekitar 400 warga Amerika dikeluarkan dari kapal persiaran di Jepun

Feb 17, 2020 | 08:04 AM

SHANGHAI / BEIJING: Penumpang Amerika Syarikat telah dibawa keluar dari kapal persiaran Diamond Princess pada Ahad (16 Februari) untuk diterbang pulang setelah dikuarantin selama dua minggu di Jepun.

Satu pengumuman di atas kapal itu, yang menjadi tempat kuarantin seramai 3,700 penumpang dan anak kapal sejak 3 Februari lalu, memberitahu warga Amerika untuk bersedia untuk turun pada malam Ahad untuk satu penerbangan yang diatur khas.

Penumpang yang memakai pelitup kemudian dapat dilihat melambai melalui tingkap bas yang diletakkan berdekatan kapal itu.

Daripada sekitar 400 orang Amerika di kapal persiaran itu, lebih 40 dijangkiti virus itu dan akan kekal di Jepun untuk rawatan, kata Dr Anthony Fauci, pengarah Institut Nasional Amerika Syarikat bagi Penyakit Alergi dan Penyakit Berjangkit (NIAID).

"Mereka tidak akan pergi ke mana-mana. Mereka akan berada di hospital di Jepun,” kata Dr Fauci kepada CBS News.

 "Orang yang mempunyai simptom tidak akan dapat menaiki pesawat. Yang lain akan dipindahkan segera ke pangkalan udara di Amerika Syarikat.”

Kyodo News Agency berkata penerbangan yang membawa penumpang Amerika itu meninggalkan Lapangan Terbang Haneda sekitar 6 pagi waktu Singapura pada 17 Februari.

Penumpang Canada, Itali, Korea Selatan dan Hong Kong dijangka akan segera menyusul, selepas pemerintah mereka juga mengumumkan rancangan untuk membawa penumpang pulang. - Reuters

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian