Kumpulan pertama vaksin Covid-19 tiba di M'sia 21 Feb, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:42
Syuruk
7:00
Zuhur
1:06
Asar
4:20
Maghrib
7:10
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

BERITA

Kumpulan pertama vaksin Covid-19 tiba di M'sia 21 Feb

Muhyiddin: Fasa pertama program imunisasi kebangsaan mula 26 Feb, PM dan petugas barisan hadapan antara penerima pertama
Feb 17, 2021 | 05:30 AM

PUTRAJAYA: Malaysia akan menerima kumpulan pertama vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech Ahad ini, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata setibanya vaksin itu, pelaksanaan fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan akan bermula pada 26 Februari.

"Fasa pertama akan membabitkan saya sendiri bersama petugas barisan hadapan bermula hari berkenaan sehingga April.

"Saya sendiri akan menerima suntikan vaksin pada hari berkenaan bersama-sama petugas barisan hadapan," kata Tan Sri Muhyiddin ketika berucap melancarkan buku panduan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan di sini, semalam.

Menurutnya, program imunisasi itu mengandungi tiga fasa, dengan fasa pertama membabitkan petugas barisan hadapan, berlangsung dari 26 Februari hingga April.

Berita Popular

"Fasa kedua pula akan bermula pada April sehingga Ogos 2021 dan akan membabitkan kumpulan berisiko tinggi, manakala fasa ketiga akan membabitkan golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas, bermula dari Mei 2021 sehingga Februari 2022," katanya.

Tan Sri Muhyiddin berkata program imunisasi menyeluruh itu bertujuan memastikan imuniti kelompok dapat dibentuk dalam masyarakat bagi memutuskan rantaian penularan jangkitan Covid-19 dan akhirnya menamatkan pandemik itu.

"Vaksinasi penting untuk kita melindungi bukan diri sendiri sahaja, malah yang tersayang, iaitu ahli keluarga, rakan kerja, jiran sekeliling dan seluruh komuniti.

"Inilah juga maksud slogan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan yang saya perkenalkan secara rasmi hari ini, iaitu 'Lindung Diri, Lindung Semua'," katanya.

Buku panduan itu menjadi rujukan pembuat dasar, pelaksana dan masyarakat.

Tan Sri Muhyiddin berkata buku itu diterbitkan untuk menerangkan dengan lebih lanjut dasar imunisasi yang akan dilaksana itu.

"Ini satu lagi langkah ke hadapan dalam kita menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, iaitu program vaksinasi terbesar yang akan dilaksanakan di negara kita," katanya.

Kerajaan Malaysia telah bersetuju program imunisasi itu diluaskan secara percuma kepada warga asing yang menetap di negara itu.

Keputusan itu dibuat kerana bekalan vaksin yang diperoleh Malaysia mencukupi dan melebihi jumlah rakyat Malaysia yang layak menerimanya.

Semua sektor ekonomi, termasuk pelancongan, yang terjejas teruk, dan kegiatan sosial akan dibuka semulanya sepenuhnya, sebaik sahaja program imunisasi itu berjaya dilaksana.

"Apabila semua orang dilindungi dan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini berjaya dilaksanakan, impak positif akan mula kita rasai.

"Pelbagai sektor ekonomi akan dibuka semula, seperti pelancongan.

"Kita boleh saling menziarahi, aktiviti bersukan juga boleh kita amalkan, tetapi dengan mengamalkan norma baharu.

"Inilah yang saya maksudkan apabila saya katakan bahawa vaksin Covid-19 antara sinar harapan kita yang paling utama untuk kita menang dalam perang melawan Covid-19.

"Pastinya, satu lembaran baru bakal terbuka dengan bermulanya Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan pada penghujung bulan ini," katanya.

Pada majlis itu, beliau turut melancarkan laman www.VaksinCovid.gov.my. - BHM.


"Apabila semua orang dilindungi dan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini berjaya dilaksanakan, impak positif akan mula kita rasai. Pelbagai sektor ekonomi akan dibuka semula, seperti pelancongan. Kita boleh saling menziarahi, aktiviti bersukan juga boleh kita amalkan, tetapi dengan mengamalkan norma baharu."
- Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map