Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Dunia0

Maklumat, penawar palsu Covid-10 berleluasa di Sabah

Dec 01, 2020 | 05:30 AM

PETALING JAYA: Walaupun terdapat peringatan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), maklumat palsu mengenai Covid-19 dan penawar palsu bagi penyakit itu masih berleluasa di negara itu.

Herba, minyak penyembuh, madu dan ramuan buatan rumah - antara beberapa 'ubat pencegah' yang dibincangkan di kalangan rakyatnya.

Negeri Sabah, yang secara konsisten mencatat kes tinggi dalam gelombang ketiga jangkitan Covid-19, tampaknya turut menjadi kawasan di mana dakwaan palsu itu tersebar luas.

Pesakit Covid-19 berkata mereka sering diberi maklumat salah mengenai cara merawat virus itu, seperti minum ramuan air dengan hirisan lemon dan cengkeh bawang putih sehinggalah minum anggur beras sulingan tempatan yang disebut 'montoku'.

Seorang bekas pesakit Covid-19, menceritakan bagaimana seorang saudaranya memberi panduan kepadanya, menyifatkannya sebagai "tidak masuk akal".

"Panduannya adalah mengambil kelapa muda, campurkan jusnya dengan kapur dan sesudu garam sebelum meminumnya dan melihat hasilnya dalam satu jam.

"Ia seharusnya menyembuhkan saya daripada virus hanya dalam satu jam," kata lelaki itu yang enggan disebut namanya.

Beliau berkata walaupun panduan itu bak 'cerita kosong', ia dikongsi secara meluas di kumpulan WhatsAppnya yang lain.

"Bayangkan seluruh dunia berjuang mencari penawar buat Covid-19 dan di sini kita perlukan hanyalah kaedah mudah ini," katanya sambil tertawa.

Seorang pesakit lain, yang baru-baru ini pulih dari virus, berkata antara banyak idea 'baik' yang pernah didengarnya, satu agak menonjol.

"Mak cik saya terus menerus menyuruh saya mencuba 'montoku'.

"Beliau memberitahu saya bahawa seseorang yang dikenalinya sudah cukup sihat untuk keluar dari hospital beberapa hari selepas minum 'montoku'. Betapa gilanya itu?" katanya.

Pesakit berkata mak cik itu juga terus menyuruhnya mencuba dan meminta seseorang menghantar 'montoku' ketika beliau ditahan di hospital kerana dijangkiti virus Covid-19.

Beliau berkata walaupun memahami keprihatinan mak cik, beliau berhenti melayannya setelah beberapa hari selepas desakan itu menjadi terlalu menjengkelkan.

"Saya baru mula bercakap dengannya lagi setelah saya keluar dari hospital," kata wanita itu.

Ubat pelik lain termasuk mencampur telur mentah dengan minuman ringan berperisa oren dan meminumnya sekali sebelum tidur dan sekali lagi pada waktu subuh sebelum mandi.

Seorang doktor di Hospital Wanita dan Kanak-kanak di bandar Likas berkata walaupun beliau belum pernah menerima pertanyaan daripada pesakitnya mengenai ramuan pelik itu, beliau menasihati mereka yang mempunyai idea seperti itu untuk mendapatkan lebih banyak bukti bagi teori mereka.

"Bagi mereka yang ingin mempercayai ubat-ubat ini, anda harus terlebih dahulu mendapatkan lebih banyak penyelidikan ilmiah tempatan daripada universiti dan pakar untuk dibuktikan," tambahnya. - The Star.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map