Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Dunia

Malaysia buka semula hampir semua sektor ekonomi pada Isnin

May 02, 2020 | 05:30 AM

KUALA LUMPUR: Hampir semua sektor ekonomi Malaysia akan dibuka semula mulai Isnin, tetapi mereka perlu mematuhi syarat ketat. Ini diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, sedang negara itu melonggarkan kawalan pergerakan selepas lebih enam minggu ia dilaksana bagi mengekang penularan koronavirus Covid-19.

"Selepas mengadakan mesyuarat (dengan agensi-agensi relevan), kita sudah bersedia untuk membuka ekonomi," kata beliau dalam satu taklimat yang disiarkan menerusi televisyen pada Hari Pekerja. Malaysia melaksana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac.

"Mulai 4 Mei, hampir kesemua sektor ekonomi akan dibenarkan dibuka dengan beberapa syarat. Ini penting kerana perniagaan dan pekerjaan merupakan sumber pendapatan. Jika kita berada terlalu lama di bawah PKP, kita tidak akan menerima sebarang pendapatan dan ini akan mempunyai kesan buruk terhadap kewangan anda," kata beliau.

Namun, beliau menegaskan sektor ekonomi melibatkan perhimpunan ramai orang kekal ditutup. Beliau berkata Malaysia mengalami kerugian RM2.4 bilion ($800 juta) sehari semasa PKP, dengan kerugian kini dianggar berjumlah RM63 bilion. Negara akan mengalami kerugian tambahan RM35 bilion sekiranya PKP dilanjutkan, ujarnya.

"Saya sedar anda semua bimbang. Saya juga bimbang, dan di beberapa negara, apabila langkah sekatan pergerakan berakhir, bilangan kes positif Covid-19 meningkat cepat. Kita perlu mencari jalan bagi mengimbangi antara memulihkan ekonomi negara dengan menangani Covid-19," kata beliau.

Berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan, data yang dikumpul dan panduan amalan terbaik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kerajaannya memutuskan membuka semula sektor ekonomi secara berhati-hati dengan melaksana prosedur operasi standard ketat. Ini selepas negara itu melaporkan jumlah kes baru Covid-19 dua angka 16 hari berturut-turut, berbanding jumlah kes baru tiga angka pada Mac dan awal April.

Malaysia juga mencatat kadar tinggi pemulihan pesakit sebanyak 69.5 peratus. Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah, Selasa lalu berkata Malaysia kini dalam "fasa pemulihan" memandangkan pesakit pulih melebihi jumlah kes baru.

Sementara itu, restoran dibenarkan beroperasi tetapi jarak fizikal perlu dikekalkan. Bagaimanapun, sekolah kekal tutup dan 'balik kampung' bagi Hari Raya tidak dibenarkan. - ST.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian