Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Dunia0

M'sia isytihar darurat lawan Covid-19

PM Muhyiddin beri jaminan darurat bukan rampasan kuasa tentera atau pelaksanaan perintah berkurung * Pilihan raya umum tidak akan diadakan sepanjang perintah darurat yang berkuat kuasa sehingga 1 Ogos
Jan 13, 2021 | 05:30 AM

PERDANA Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam memberi jaminan pengisytiharan darurat bukanlah satu bentuk rampasan kuasa tentera atau pelaksanaan perintah berkurung.

Beliau turut memaklumkan bahawa pilihan raya umum tidak akan diadakan sepanjang perintah darurat yang berkuat kuasa sehingga 1 Ogos.

Kerajaan awam sebaliknya akan terus berfungsi seperti sedia ada dan tidak akan terganggu, ujarnya menerusi satu perutusan khas yang disiarkan secara langsung di televisyen semalam.

"Sepanjang tempoh ini, pilihan raya umum (PRU) mahupun pilihan raya kecil tidak akan diadakan. Parlimen dan Sidang Undangan Negeri juga ditangguh," kata Tan Sri Muhyiddin.

Awal sebelum itu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengisytiharkan proklamasi darurat selepas diperdengarkan cadangan daripada Kabinet.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, dalam kenyataan Istana Negara, memaklumkan Agong memberi perkenan tempoh pelaksanaan darurat itu atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif Covid-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Agong turut merestui cadangan kerajaan bagi pembentukan satu Jawatankuasa Bebas yang akan dianggotai Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang serta pakar kesihatan.

"Jawatankuasa Bebas ini akan mengesyorkan kepada Seri Paduka Baginda sekiranya pelaksanaan darurat ini dapat ditamatkan lebih awal," kata Datuk Ahmad Fadil.

Tan Sri Muhyiddin juga menjamin pelaksanaan tempoh darurat dibuat secara adil dan telus sambil menyatakan ancaman terhadap kesejahteraan ekonomi menjadi salah satu asas bagi sesuatu proklamasi darurat dibuat dan perkara itu juga menjadi perkiraan utama sebelum pengisytiharan oleh Seri Paduka Baginda.

Kelmarin, Tan Sri Muhyiddin mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ke atas enam negeri selama 14 hari bermula tengah malam kelmarin sehingga 26 Januari, manakala enam negeri lagi dikenakan PKP Bersyarat dan dua negeri PKP Pemulihan.

Kenyatannya itu dibuat di tengah-tengah beberapa pemimpin Umno menggesa supaya pilihan raya umum diadakan memandangkan Perdana Menteri ketika ini mempunyai majoriti tipis di Parlimen.

"Saya memberikan komitmen yang tegas bahawa pilihan raya akan diadakan sebaik saja jawatankuasa khas bebas yang akan ditubuhkan memperakukan bahawa wabak Covid-19 telah reda atau pulih sepenuhnya, dan pilihan raya selamat untuk diadakan.

"Pada masa itu terpulanglah kepada rakyat untuk memilih kerajaan mana yang layak untuk memerintah negara ini dan menjaga kebajikan saudara-saudari sekalian. Inilah komitmen dan janji saya yang akan saya tunaikan,'' katanya.

Menurut Tan Sri Muhyiddin lagi, apa yang penting ketika ini adalah satu matlamat sama - memastikan negara menang dalam perangi Covid-19.

Pada masa yang sama, beliau berharap ulama dan pemimpin agama agar terus mendoakan kesejahteraan negara dan supaya seluruh rakyat dilindungi daripada pandemik itu.

"Saya merayu saudara dan saudari sekalian supaya kekal tenang dan beri kepercayaan serta sokongan sepenuhnya kepada kerajaan untuk membendung penularan Covid-19 dengan lebih berkesan sepanjang tempoh darurat ini," jelas Tan Sri Muhyiddin.


SEKILAS PERISYTIHARAN DARURAT

  • Agong perkenan proklamasi darurat dilaksanakan
  • Berkuat kuasa dari 11 Januari sehingga 1 Ogos 2021
  • Jawatankuasa Khas Bebas akan ditubuhkan bagi menjamin pelaksanaan adil dan telus
  • Diisytiharkan susulan kemelut kesihatan Covid-19 yang kian meningkat
  • Bukan rampasan kuasa tentera, tiada perintah berkurung
  • Pentadbiran kerajaan, perkhidmatan awam tidak terganggu
  • Aktiviti ekonomi terus berfungsi
  • Pilihan raya akan ditangguhkan

Laporan lanjut:

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map