M'sia tak perlu capai tahap imuniti kelompok Covid-19 untuk adakan pilihan raya: Khairy, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:40
Syuruk
6:59
Zuhur
1:05
Asar
4:21
Maghrib
7:09
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

M'sia tak perlu capai tahap imuniti kelompok Covid-19 untuk adakan pilihan raya: Khairy

Apr 09, 2021 | 05:30 AM

PETALING JAYA: Malaysia tidak perlu mencapai kelalian atau imuniti kelompok terhadap Covid-19 untuk mengadakan pilihan raya umum kelak, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Encik Khairy Jamaluddin, kelmarin.

"Saya tidak fikir kita perlu mencapai kelalian kelompok sebelum kita berasa selesa untuk mengadakan pilihan raya.

"Selagi jumlah kes menurun, ramai orang telah mendapatkan vaksinasi, walaupun ia tidak menghentikan penularan, walaupun kita tidak mencapai kelalian kelompok, hasil terburuk Covid-19 dapat dihalang untuk sejumlah besar rakyat Malaysia, jadi adalah selamat untuk mengadakan pilihan raya," katanya di Webinar Penjagaan Kesihatan Asean 2021.

Sehingga semalam, seramai 346,270 individu dalam kumpulan fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) sudah melengkapkan dua dos suntikan vaksin mereka.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata bagi tempoh sama, 546,762 individu menerima dos pertama, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian dos pertama dan kedua vaksin Covid-19 di negara kini adalah 893,032.

Discover Malay Home Based Businesses

Menerusi satu infografik yang dikongsikan di laman Twitter rasminya semalam, Dr Adham berkata, lima negeri menerima suntikan dos pertama vaksin tertinggi ialah Selangor dengan 74,659, diikuti Sarawak (56,587), Perak (52,032), Sabah (50,918) dan Kuala Lumpur (49,114).

Lima negeri yang melengkapkan kedua-dua dos suntikan vaksin Covid-19 tertinggi setakat ini ialah Selangor dengan 44,776 individu, seterusnya Sabah (36,956), Perak (34,235), Kuala Lumpur (30,421) dan Sarawak (29,332).

Sementara itu, jumlah pendaftaran program imunisasi itu adalah seramai 8,235,692 atau 33.9 peratus dengan Selangor merekodkan angka tertinggi iaitu 2,224,996 orang.

Akbar Berita Harian Malaysia (BHM) memetik laporan agensi berita Bernama yang menyatakan, mengikut perancangan program imunisasi berkenaan, tempoh pelaksanaan fasa pertama pemberian vaksin bermula Februari hingga bulan ini melibatkan 500,000 anggota barisan hadapan termasuk petugas kesihatan.

Fasa kedua yang dijangka bermula April hingga Ogos ini melibatkan 9.4 juta warga emas berusia 60 tahun ke atas, kumpulan rentan dan orang kurang upaya (OKU), manakala fasa ketiga dijadualkan bermula Mei hingga Februari 2022 melibatkan individu 18 tahun dan ke atas dengan sasaran kira-kira 14 juta orang.

Dalam pada itu, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) akan memutuskan sama ada Malaysia akan terus menggunakan vaksin AstraZeneca dalam portfolio vaksin bagi penduduk negara ini.

Perkara itu dinyatakan Encik Khairy susulan kesimpulan yang dibuat Agensi Ubat-ubatan Eropah (EMA) berhubung kes pembekuan darah yang dilaporkan selepas penggunaan vaksin AstraZeneca harus disenaraikan sebagai kesan sampingan vaksin yang mungkin berlaku.

"Kita mengambil maklum pengumuman EMA mengenai vaksin AstraZeneca. JKJAV akan mempertimbangkan perkara itu dan akan memutuskan sama ada kita akan terus menggunakan AstraZeneca dalam portfolio vaksin kita.

"Keselamatan adalah perkara utama," kata beliau dalam laman Twitternya, semalam.

Encik Khairy, yang juga Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), berkata, Malaysia masih mempunyai masa untuk membuat keputusan memandangkan vaksin AstraZeneca datang daripada kemudahan Covax (inisiatif untuk pastikan edaran sama rata vaksin secara global), hanya pada bulan hadapan.

Beliau berkata, isu membabitkan vaksin AstraZeneca juga sudah dibincangkan pada mesyuarat JKJAV kelmarin. - The Star, BHM


"Selagi jumlah kes menurun, ramai orang telah mendapatkan vaksinasi, walaupun ia tidak menghentikan penularan, walaupun kita tidak mencapai kelalian kelompok, hasil terburuk Covid-19 dapat dihalang untuk sejumlah besar rakyat Malaysia, jadi adalah selamat untuk mengadakan pilihan raya."
- Encik Khairy Jamaluddin, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map