Panel penasihat FDA sokong guna vaksin Covid-19, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Dunia0

Panel penasihat FDA sokong guna vaksin Covid-19

Langkah buka jalan bagi agensi benarkan suntikan vaksin di Amerika Syarikat
Dec 12, 2020 | 05:30 AM

WASHINGTON: Satu panel penasihat di luar Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) semalam mengundi untuk menyokong penggunaan kecemasan vaksin Covid-19 daripada firma Pfizer Inc.

Langkah itu membuka jalan bagi agensi itu untuk membenarkan suntikan vaksin di negara yang telah kehilangan lebih 285,000 nyawa akibat koronavirus itu.

FDA sebelumnya dijangka meluluskan penggunaan vaksin itu, yang dihasilkan bersama rakan Jerman BioNTech SE, bagi penggunaan kecemasan di Amerika dalam beberapa hari.

Pengedaran dan inokulasi dijangka bermula dengan segera selepas kelulusan itu.

Jawatankuasa itu mengundi menyokong 17-4, bahawa manfaat yang diketahui daripada vaksin itu melebihi risiko mengambil suntikan bagi individu berumur 16 tahun ke atas, dengan seorang anggota panel berkecuali, lapor Reuters.

Discover Malay Home Based Businesses

"Ini adalah satu detik bersejarah," kata Dr Eric Dickson, ketua eksekutif UMass Memorial Health Care, yang tidak duduk di panel penasihat itu, selepas pengundian tersebut.

Beliau menggelar vaksin itu "penyelesaian terbaik untuk mengeluarkan kita daripada keadaan kita sekarang dan membantu kita menyelamatkan nyawa".

Firma Pfizer meminta agar penggunaan vaksin dua dos itu diluluskan bagi mereka yang berusia 16 hingga 85 tahun.

Beberapa anggota panel penasihat membincangkan sama ada mereka yang berumur 16 dan 17 tahun harus dimasukkan dalam senarai mereka yang dibenarkan kerana risiko terhadap golongan individu itu rendah, dan bukti semasa ujian adalah sedikit.

Pada akhirnya, mereka bersetuju menyertakan golongan individu berusia 16 hingga 17 tahun.

"Keputusan akhir mengenai sama ada membenarkan vaksin itu digunakan bagi penggunaan kecemasan akan dibuat oleh pegawai FDA," kata agensi itu dalam satu kenyataan.

Panel itu juga membincangkan kebimbangan yang ditimbulkan oleh dua laporan mengenai reaksi alahan serius di kalangan penerima vaksin di Britain, dan apa yang harus dinasihatkan kepada wanita hamil, yang tidak termasuk dalam ujian sebelum ini.

Wanita dalam usia mampu hamil membentuk sebilangan besar pekerja penjagaan kesihatan, dan mereka bakal menjadi antara penerima pertama vaksin itu.

FDA berkata semasa mesyuarat panel itu tidak ada data mencukupi untuk menyokong atau menentang penggunaan vaksin pada wanita hamil, lapor Reuters.

Agensi itu mengesyorkan supaya mereka membuat keputusan sendiri dengan nasihat doktor.

Dokumen yang disiapkan FDA menjelang pertemuan itu tidak menunjukkan masalah keselamatan atau keberkesanan baru, meningkatkan keyakinan bahawa Amerika akan segera mengikuti Britain dan Canada yang membenarkan vaksin tersebut.

Pihak berkuasa kesihatan Britain pada Rabu lalu menasihati mereka yang mempunyai sejarah anafilaksis - reaksi berlebihan sistem ketahanan badan yang berkaitan dengan ubat atau makanan - agar tidak menggunakan vaksin itu.

Firma Pfizer dan BioNTech bulan lalu mengatakan suntikan dua dos vaksin mereka adalah 95 peratus berkesan dalam mencegah penyakit Covid-19, dan data terperinci yang dikeluarkan dalam dokumen FDA menunjukkan vaksin itu mula membentuk sebahagian ciri-ciri perlindungan sebelum sukarelawan menerima dos kedua.

Terdapat reaksi lain termasuk demam, keletihan dan menggigil.

Pfizer juga berkata ia merancang memfailkan persetujuan penuh di Amerika bagi penggunaan menyeluruh vaksin koronavirus menjelang April tahun depan, walaupun vaksin itu menunggu kebenaran penggunaan kecemasan oleh FDA.

Sementara itu, Australia pula secara tiba-tiba menghentikan pengeluaran vaksin Covid-19 buatan sendiri setelah ujian menunjukkan bahawa ia boleh mengganggu diagnosis HIV, dengan pemerintah sebaliknya mendapatkan dos vaksin tambahan daripada syarikat pesaing. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map