PM Britain umum letak jawatan, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:06
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

PM Britain umum letak jawatan

May 25, 2019 | 05:30 AM

LONDON: Perdana Menteri Britain, Cik Theresa May, semalam mengumumkan beliau akan meletak jawatan, sekali gus mencetus persaingan bagi pemimpin baru yang dijangka membawa kepada kesudahan Brexit dengan lebih jelas.

Dalam pengumuman penuh emosi, Cik May menetapkan jadual peletakan jawatannya: Beliau akan meletak jawatan sebagai pemimpin Parti Konservatif pada 7 Jun, disusuli proses mencari pengganti pada minggu selanjutnya.

"Saya akan meletak jawatan sebagai ketua parti konservatif dan aktivis kesatuan sekerja pada Jumaat (7 Jun) supaya pengganti boleh dipilih," kata Cik May, berucap di luar 10 Downing Street.

Peletakan jawatannya akan memperdalam krisis Brexit kerana pemimpin baru mungkin mahu perpecahan yang lebih jelas, meningkatkan kemungkinan konfrontasi dengan Kesatuan Eropah (EU) dan mungkin mencetuskan pilihan raya.

Cik May, yang pernah menjadi penyokong keberatan bagi keanggotaan EU, menjadi perdana menteri menyusuli pungutan suara Brexit pada 2016.

Berita Popular

Beliau berundur diri dengan ikrar - untuk memimpin Britain keluar dari blok EU dan memulihkan perpecahan - tidak tercapai.

Ia merupakan suatu yang dikesali kerana gagal melaksanakan Brexit, kata beliau sambil menambah bahawa penggantinya perlu mencari konsensus untuk menghormati keputusan pungutan suara.

Encik Jeremy Corbyn, ketua pembangkang utama Parti Buruh, berkata perdana menteri baru mesti mengadakan pilihan raya Parlimen untuk "membiarkan rakyat menentukan masa depan negara kita". - Reuters

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map