Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Dunia3

Pyongyang dakwa bebas Covid-19

Apr 04, 2020 | 05:30 AM

SEOUL: Korea Utara menegaskan ia bebas daripada koronavirus Covid-19, sedang hampir sejuta orang dijangkiti virus itu di seluruh dunia.

Pyongyang mula menutup sempadannya pada Januari selepas koronavirus itu mula dikesan di China, dan melaksana langkah ketat mengawal penularannya.

Selain China, jiran Korea Utara, Korea Selatan, mengalami penularan Covid-19 paling teruk pada peringkat awal.

Seorang pegawai kesihatan kanan Pyongyang menegas Korea Utara bebas sepenuhnya daripada Covid-19, meskipun timbul kemusykilan dari luar.

Pengarah Ibu Pejabat Antiwabak Kecemasan Pusat Korea Utara, Encik Pak Myong Su, memberitahu AFP usaha dan langkah yang dijalankan di negara itu berhasil.

"Tiada seorang pun dijangkiti virus itu di negara kami sejauh ini," dakwa Encik Pak.

Menurutnya, Korea Utara mengambil langkah pencegahan dan saintifik, seperti pemeriksaan dan kuarantin bagi semua kakitangan yang memasuki negara itu. Ia juga membersihkan semua barangan, menutup sempadan dan menyekat laluan udara dan laut.

Pakar mengatakan Korea Utara khususnya terdedah kepada virus itu kerana sistem jagaan kesihatannya lemah dan orang-orang yang berpaling tadah menuduh Pyongyang cuba menyelindung penularan Covid-19 di negara itu.

Seorang komander tentera Amerika Syarikat di Korea Selatan, Jeneral Robert Abrams, berkata dakwaan Pyongyang itu "tidak benar".

"Saya boleh beritahu anda ia mustahil berdasarkan semua maklumat risikan yang telah kami lihat," katanya.

Tentera Korea Utara dikenakan "sekatan pergerakan" 30 hari pada Februari dan awal Mac akibat virus itu, tambar beliau.

"Mereka mengambil langkah drakonian di sempadan mereka dan dalam negara untuk melakukan apa yang dilakukan oleh setiap orang, iaitu menghentikan penularan virus tersebut," kata penganalisis kepada AFP.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian