Subuh
5:50
Syuruk
7:07
Zuhur
1:11
Asar
4:14
Maghrib
7:15
Isyak
8:23

Rang had tempoh PM M'sia kepada hanya 10 tahun akan dibentang

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Dunia
28
0

POLITIK MALAYSIA

Rang had tempoh PM M'sia kepada hanya 10 tahun akan dibentang

Undang-undang elak lompat parti turut dirancang: Menteri di Jabatan Perdana Menteri
Jan 30, 2022 | 05:30 AM

PUTRAJAYA: Satu rang undang-undang untuk mengehadkan tempoh perkhidmatan jawatan Perdana Menteri kepada hanya 10 tahun dijangka dibentangkan dalam mesyuarat Parlimen akan datang yang bermula 28 Februari.

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), berkata satu kajian mengenai undang-undang itu serta mengenai undang-undang lompat parti telah dibentangkan semasa sesi dialog dengan para pemimpin semua parti politik pada 22 Disember tahun lalu.

"Draf awal pindaan Perlembagaan Persekutuan kini sedang disemak oleh parti-parti politik," katanya sewaktu sesi dengan kakitangan Divisyen Hal Ehwal Undang-Undang kelmarin.

Tahun lalu, Datuk Wan Junaidi memberitahu Parlimen bahawa Putrajaya akan melancarkan dua tinjauan bagi mendapatkan maklum balas orang ramai sebelum memperkenalkan undang-undang untuk mengehadkan penggal Perdana Menteri kepada 10 tahun dan untuk mengelakkan wakil rakyat daripada berpaling tadah.

Baru-baru ini, beliau juga berkata bahawa undang-undang anti-lompat parti dijangka dibentangkan bulan depan.

September lalu, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengumumkan beberapa pembaharuan termasuk mengehadkan tempoh Perdana Menteri kepada 10 tahun dan memperkenalkan undang-undang anti-lompat parti.

Mengenai penurunan kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) 2021, Datuk Wan Junaidi melahirkan keyakinan bahawa kedudukan negara akan bertambah baik dengan tindakan diambil terhadap mereka yang melakukan kesalahan itu.

Beliau berkata tindakan oleh pihak berkuasa seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan pihak polis telah memberi tanggapan positif terhadap usaha negara memerangi rasuah.

"Saya yakin kedudukan kita dalam CPI akan bertambah baik kerana tindakan pihak berkuasa akan meninggalkan kesan positif apabila rasuah dibanteras," katanya.

Indeks itu, menurut Datuk Wan Junaidi, berdasarkan pendedahan dan kesedaran bahawa rasuah sedang berlaku dalam sesebuah negara.

"Sekiranya terdapat rasuah dalam sesebuah negara tetapi kes dan isu tidak dibangkitkan, terdapat tanggapan bahawa kejadian seperti itu tidak atau jarang berlaku di sana.

"Tanggapan boleh menjadi positif apabila terdapat tindakan oleh pihak berkuasa untuk membanteras rasuah," tambahnya lagi.

Malaysia jatuh lima anak tangga ke tempat ke-62 daripada 180 negara dalam laporan CPI 2021 Transparency International.

Pada 2020, Malaysia berada di kedudukan ke-57 daripada 180 negara, dengan memperoleh 51 daripada 100 mata. - Agensi berita.

BERITA POLITIK MALAYSIA

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3