Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Dunia

Reaksi lembap tangani Covid-19: Jokowi timbang rombak Kabinet

Jun 30, 2020 | 05:30 AM

JAKARTA: Presiden Indonesia, Encik Joko Widodo (Jokowi) menimbang merombak Kabinet sedang beliau melahirkan rasa kecewa atas "tindakan lembap hadapi krisis" dalam menangani pandemik Covid-19.

Beliau mengatakan para menteri bertugas seolah-olah seperti waktu normal dalam menangani krisis itu, lapor The Straits Times (ST).

Dalam satu video mesyuarat kabinet yang dikeluarkan Istana Presiden kelmarin), Encik Jokowi berkata beliau sangat kecewa dengan lambatnya pengeluaran dana yang sangat diperlukan seperti bantuan kepada warga miskin; rangsangan bagi perniagaan untuk mencegah pemberhentian pekerja; wang untuk membeli peralatan perubatan; dan elaun khas buat doktor perubatan dan jururawat.

Encik Jokowi amat marah dengan laporan bahawa kementerian kesihatan telah membelanjakan hanya 1.5 peratus daripada 75 trilion rupiah ($7.3 bilion) yang diperuntuk kepada kementerian itu sebagai dana kecemasan untuk menangani wabak tersebut.

Pihak Istana Presiden tidak menjelaskan mengapa video 18 Jun itu hanya dikeluarkan kelmarin.

Pejabat perhubungan awamnya sering menerbitkan sorotan pertemuan Encik Jokowi dengan jemaah menterinya dan biasanya menerbitkan ucapan pembukaannya menjelang pertemuan.

"Saya mengambil langkah terbuka, sama ada secara politik mahupun pemerintah. Saya akan mengambil tindakan luar biasa demi 267 juta penduduk Indonesia.

"Saya mungkin membubarkan agensi pemerintah (yang terbukti tidak berkesan), melakukan rombakan Kabinet. Saya telah menimbangkan pelbagai langkah," kata Encik Jokowi.

Lebih 15 daripada 34 menteri Kabinet yang dilantik Encik Jokowi berasal daripada pelbagai parti politik dalam gabungan yang menyokongnya.

Selebihnya, kabinet terdiri daripada teknokrat dan juga usahawan dan peniaga berjaya.

"Segera belanjakan bajet anda secepat mungkin kerana ini akan mendorong perbelanjaan pengguna.

"Sekiranya anda menghadapi halangan, buatlah dasar baru untuk mempercepat prosesnya," kata Encik Jokowi kepada Kabinetnya.

Beliau mengatakan dana daripada pakej rangsangan ekonomi harus segera diberikan kepada perniagaan, menekankan bahawa tidak ada gunanya jika pemerintah membantu hanya setelah mereka muflis.

"Sangat bahaya jika kita tidak ada rasa sedang hadapi krisis.

"Perusahaan mikro, kecil, sederhana, besar, perbankan dan segala yang berkaitan dengan ekonomi perlu dibantu.

"Perkilangan, industri berintensif buruh perlu diutamakan sehingga tidak akan ada pemberhentian kerja.

"Jangan tunggu sehingga ada pemberhentian besar," tegas Encik Jokowi.

Perangkaan Kementerian Kewangan pada Mei lalu menunjukkan pemerintah telah komited untuk membelanjakan 641.15 trilion rupiah bagi mengurangi kesan pandemik Covid-19, termasuk ke atas perniagaan.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian