Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:29
Maghrib
7:09
Isyak
8:23
Dunia

Sekilas

May 24, 2020 | 05:30 AM

Covid-19: Tiada jangkitan baru di China semalam

BEIJING: China semalam melaporkan tiada jangkitan baru koronavirus Covid-19 buat julung kalinya sejak ia mula melaporkan data pada Januari lalu, sehari selepas pemimpin Parti Komunis meraikan "pencapaian besar" dalam memerangi virus itu.

Virus itu kali pertama dikesan di Wuhan, ibu kota wilayah Hubei, pada Disember lalu, tetapi jumlah jangkitan telah berkurangan secara mendadak.

Jumlah kematian rasmi yang dicatat di negara yang mempunyai bilangan penduduk seramai 1.4 bilion orang itu kekal seramai 4,634 orang - jauh lebih rendah berbanding banyak negara lebih kecil. - AFP.


Covid-19: Thailand lanjut perintah darurat ke 30 Jun

BANGKOK: Thailand akan terus melanjutkan perintah darurat hingga 30 Jun berikutan keadaan pandemik koronavirus Covid-19 dunia masih belum stabil.

Perkara tersebut dipersetujui ketika mesyuarat Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 Thailand (CCSA) kelmarin, yang dipengerusikan Perdana Menteri Jeneral Prayuth Chan o-cha.

Thailand semalam melaporkan tiga kes baru Covid-19 dan tiada ada kematian baru, menjadikan jumlah keseluruhan 3,040 kes dan 56 kematian sejak Januari.

Kes baru ialah dua warganya yang baru pulang dari luar negara dan seorang lelaki Italy berusia 49 tahun yang tinggal di Phuket, kata jurucakap pasukan petugas koronavirus pemerintah. - Agensi berita.