Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Dunia3

Sekilas

Sep 27, 2020 | 05:30 AM

MB Johor minta sempadan M'sia-S'pura dibuka secepat mungkin

PONTIAN: Kedua-dua sempadan darat Malaysia-Singapura harus dibuka semula secepat mungkin kerana kerajaan Johor tidak dapat menyediakan pekerjaan bagi sekitar 100,000 warga Malaysia yang mungkin kehilangan pekerjaan mereka akibat penutupan yang berterusan, kata Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad.

Datuk Hasni berkata kadar pengangguran di negeri itu kini berada di paras tertinggi iaitu 18 peratus, dengan 35,000 orang kini menganggur.

"Kerajaan Persekutuan harus mencari cara untuk mengimbangi antara kehidupan rakyat dengan mata pencarian mereka," ujarnya.

Tambahnya, 5 hingga 10 peratus perniagaan di kawasan bandar juga kini ditutup akibat masalah kewangan menyusuli penutupan sempadan Mac lalu. - Agensi berita.


Korban Covid-19 Indonesia mungkin tiga kali ganda

JAKARTA: Jumlah kematian sebenar akibat Covid-19 di Indonesia mungkin tiga kali lebih banyak berbanding jumlah yang dilaporkan, yang mencapai 10,218 kematian kelmarin.

Pakar epidemiologi Universiti Griffith di Australia Dicky Budiman berkata Indonesia mempunyai jumlah kematian akibat Covid-19 yang tertinggi di kalangan negara Asean.

Tambahnya, Indonesia juga mempunyai jumlah kematian akibat Covid-19 yang ketiga tertinggi di Asia.

Dr Dicky berkata jumlah kematian itu satu petunjuk yang sah bagi pengurusan Covid-19 di negara dan rantau tertentu.

Namun menurutnya, jumlah kematian sebenar di negara itu mungkin tiga kali lebih banyak berbanding jumlah yang dilaporkan.

"Indonesia harus merujuk kepada definisi kematian akibat Covid-19 oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan melaksanakan di negara itu," ujarnya.- Agensi berita.


Menteri kesihatan wilayah Australia letak jawatan

SYDNEY: Menteri kesihatan wilayah di tengah-tengah penularan koronavirus Australia telah meletak jawatan menyusuli kemarahan akibat prosedur kuarantin yang dijalankan secara ceroboh di hotel.

Menerusi satu kenyataan semalam, Cik Jenny Mikakos berkata beliau tidak boleh terus berkhidmat dalam Kabinet wilayah Victoria ekoran komen oleh Perdana Menteri Victoria Daniel Andrews berhubung siasatan terhadap program kuarantin kerajaan.

Encik Andrews berkata beliau tidak tahu siapa yang membuat keputusan mengambil khidmat syarikat keselamatan untuk memantau kuarantin di hotel di Melbourne, Victoria.

Namun, beliau menganggap Cik Mikakos bertanggungjawab bagi program itu, menurut laporan Australian Broadcasting Corp.

Cik Mikakos pula berkata beliau tidak pernah cuba mengelak daripada tanggungjawabnya tetapi ia bukan tanggungjawabnya sendiri.

Tidak seperti wilayah lain di Australia yang menggunakan khidmat polis atau tentera untuk memantau kuarantin di hotel, Victoria menggunakan khidmat syarikat keselamatan swasta. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian