Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:09
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Dunia

Sekilas

Oct 17, 2020 | 05:30 AM

Kes Covid-19 setiap hari di Eropah kini jauh atasi Amerika

PARIS: Dengan kes baru Covid-19 mencecah lebih 100,000 setiap hari, benua Eropah telah jauh mengatasi Amerika Syarikat, yang mempunyai sekitar 60,000 jangkitan seharian.

Beberapa bulan sebelum ini, sebilangan besar pemerintah Eropah telah melonggarkan sekatan pergerakan semasa musim panas dalam usaha merancakkan ekonomi yang teruk terjejas oleh gelombang pertama wabak virus itu.

Namun pemulihan kehidupan biasa itu - daripada restoran yang penuh sehingga tempoh musim baru universiti - telah mendorong kenaikan besar kes baru di serata benua itu.

Canselor Jerman, Cik Angela Merkel, berkata beliau dan pemimpin 16 negeri di Jerman telah bersetuju mengenai langkah lebih ketat namun tidak memberi perincian.

"Kami sudah berada dalam fasa pertumbuhan yang besar, jumlah harian telah menunjukkannya itu," katanya. - Reuters.


Ubat Remdesivir hanya sikit atau tiada kesan penawar Covid-19

GENEVA: Ubat Remdesivir hasil ciptaan syarikat Gilead Sciences Inc mempunyai sedikit atau tiada kesan langsung terhadap tempoh pesakit Covid-19 berada di hospital atau peluang untuk hidup, demikian hasil ujian klinikal oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ubat antivirus itu, antara yang pertama digunakan sebagai rawatan Covid-19, adalah salah satu ubat yang baru-baru ini digunakan untuk merawat jangkitan koronavirus Presiden Amerika Syarikat, Encik Donald Trump.

Hasil itu adalah daripada ujian WHO yang menilai kesan empat rejimen ubat yang berpotensi, termasuk remdesivir, hydroxychloroquine, kombinasi ubat anti-HIV lopinavir/ritonavir dan interferon, dalam kalangan 11,266 pesakit dewasa di lebih 30 negara.

Ujian itu mendapati rejimen tersebut tampaknya hanya memberi sedikit atau tiada kesan terhadap tempoh berada di hospital atau kadar kematian dalam kalangan pesakit yang dirawat di hospital dengan Covid-19, kata WHO kelmarin. - Reuters.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian