Seoul ikrar percepat vaksinasi awam sedang varian UK pertama dikesan, Berita Dunia - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Dunia0

Seoul ikrar percepat vaksinasi awam sedang varian UK pertama dikesan

Dec 29, 2020 | 05:30 AM

SEOUL: Para pegawai Korea Selatan berikrar akan mempercepat usaha melancarkan program vaksinasi koronavirus awam, sedang negara itu mengumumkan ia mengesan kes varian virus Covid-19 pertama yang ada kaitan dengan peningkatan jangkitan di Britain.

Varian baru itu, yang dikatakan lebih mudah menjangkiti, ditemui pada tiga orang yang memasuki Korea Selatan dari London pada 22 Disember, menurut Agensi Pengawalan Penyakit dan Pencegahan Korea (KDCA) semalam.

Secara keseluruhan, KDCA melaporkan 808 kes baru Covid-19 kelmarin - terendah sejak 1,241 jangkitan dicatat pada Jumaat.

Pihak berkuasa memberi peringatan bahawa penurunan jangkitan itu mungkin kerana ujian lebih sedikit dijalankan pada hujung minggu lalu dan cuti Krismas.

Ia berkata kelmarin bahawa langkah penjarakan selamat akan dilanjutkan hingga awal bulan depan.

Discover Malay Home Based Businesses

Pemerintah Korea Selatan berdepan kritikan dalam negeri yang semakin memuncak berhubung rancangan pemerolehan dan pelaksanaan vaksin, yang dirancang bermula suku pertama tahun depan - beberapa bulan selepas negara seperti Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU) melakukannya.

Pandangan negatif tentang rancangan vaksin itu juga antara sebab utama penilaian tidak menyokong Presiden Moon Jae-in mencapai kadar tertinggi - hampir 60 peratus - menurut saru tinjauan Realmeter semalam.

Pihak penguasa akan memendekkan tempoh yang diperlukan bagi meluluskan vaksin dan rawatan dari 180 hari kepada sesingkat 40 hari, kata Kementerian Keselamatan Makanan dan Ubatan.

Satu proses kelulusan tambahan bagi pengedaran dan penjualan vaksin, yang lazimnya mengambil masa beberapa bulan, akan dipendekkan kepada sekitar 20 hari, tambahnya.

Pekerja perubatan dan warga emas akan mula menerima vaksin itu pada Februari dan rancangan memberi vaksin kepada orang awam akan dipercepat, kata ketua turus presiden Noh Young-min.

"Pemerintah sedang melakukan apa yang termampu untuk mempercepat tempoh ini dan mencapai kemajuan," ujar beliau.

Korea Selatan berkata ia merancang membeli dos mencukupi bagi membolehkannya memberi vaksin kepada 46 juta orang, atau lebih 85 peratus daripada penduduknya.

Pihak berkuasa menjangka penduduk Korea Selatan mencapai satu tahap imuniti berkumpulan menerusi vaksin itu secepat atau lebih cepat dari negara lain.

Korea Selatan telah melaporkan 57,680 kes Covid-19, dengan 819 kematian. - Reuters.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map