Subuh
5:29
Syuruk
6:51
Zuhur
12:54
Asar
4:17
Maghrib
6:54
Isyak
8:08
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Dunia0

Seramai 86j kekanak sedunia diancam kemiskinan akibat Covid-19

May 28, 2020 | 04:00 PM

NEW YORK: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan sehingga hujung tahun ini lebih 86 juta kanak-kanak akan hidup dalam kemiskinan akibat krisis ekonomi yang disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Menurut kajian bersama Pergerakan Save The Children dan Tabung Kanak-kanak PBB (UNICEF), jumlah kanak-kanak di seluruh dunia yang terjejas dengan kemiskinan adalah seramai 672 juta.

Ia satu peningkatan 15 peratus berbanding tahun lalu, menurut kedua-dua pertubuhan itu dalam satu kenyataan bersama semalam. 

Kajian juga mendapati, sekitar dua pertiga daripada kanak-kanak ini tinggal di sub-Sahara Afrika dan Asia Selatan, berdasarkan data penduduk membabitkan kira-kira 100 negara.

Ketua Pergerakan Save The Children, Cik Inger Ashing berkata, pandemik ini akan terus meningkat terutama di Eropah dan Asia Tengah berdasarkan unjuran Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

"Dengan tindakan segera dan tegas, kita mampu mencegah serta menyekat ancaman pandemik yang dihadapi negara termiskin serta kanak-kanak terbabit.

"Mereka ini rentan kepada kebuluran dan kekurangan zat makanan yang berpotensi membelenggu seumur hidup mereka," katanya.

Kedua-dua pertubuhan itu menggesa kerajaan dan pemerintah agar segera memperluas sistem keselamatan sosial dan penyediaan makanan di sekolah untuk mengehadkan kesan pandemik yang terus berlanjutan itu. - AFP

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian