Subuh
5:44
Syuruk
7:02
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:10
Isyak
8:20
Dunia

Speaker UK tidak mahu Trump berucap di Parlimen

Feb 07, 2017 | 10:51 AM

LONDON: Dalam satu langkah yang belum pernah berlaku sebelum ini, Speaker Parlimen Britain berkata Presiden Amerika, Encik Donald Trump, tidak dialu-alukan berucap kepada Anggota Parlimen (AP) di Parlimen semasa beliau melakukan lawatan negara.

Encik John Berkow berkata walaupun beliau tidak dapat menghalang Perdana Menteri Theresa Mei menjemput pemimpin Amerika itu melawat Britain, beliau akan menghalang Encik Trump berucap di parlimen.

Cik Mei mengundang Encik Trump selepas beliau menjadi hos Cik Mei, yang menjadi pemimpin asing pertama melawat Amerika bulan lalu.

Penggubal undang-undang menentang lawatan negara itu, terutama berdasarkan larangan perjalanan ke Amerika yang Encik Trump arahkan ke atas rakyat tujuh negara majoriti Muslim.

Pada Isnin (6 Feb), Encik Berkow memberitahu para AP "larangan migran" Encik Trump sebab utama bagi bantahannya.

Beliau berkata demikian semasa respons kepada AP pembangkang Buruh, Encik Stephen Doughty, yang menganjurkan usul yang ditandatangani 163 AP meminta Encik Berkow tidak membenarkan Encik Trump berucap kepada Dewan Rakyat.

"Kami menghargai hubungan kita dengan Amerika Syarikat," kata Encik Berkow di Parlimen pada Isnin.

"Bagaimanapun, bagi tempat ini, saya rasa sangat kuat bahawa tentangan kita terhadap perkauman, dan seksisme dan sokongan kita bagi kesamarataan di sisi undang-undang dan sistem kehakiman bebas adalah pertimbangan penting dalam Dewan Rakyat."

Encik Bercow berkata ucapan di Parlimen oleh seorang pemimpin asing semasa melawat negara "bukan suatu hak automatik, ia satu penghormatan yang diperolehi".

Satu sumber memberitahu akhbar The Guardian Encik Trump mungkin kurang berminat berucap kepada Dewan Rakyat dan lebih berminat pada "lawatan lebih menonjol bersama ahli-ahli kerabat diraja".