Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Dunia

AS sumbang $271j bantu negara asing beli ventilator tangani Covid-19

Jun 05, 2020 | 11:15 AM

AMERIKA Syarikat hari ini umum bantuan terbaharu bernilai lebih AS$194 juta ($271 juta), termasuk hampir AS$180 juta bagi menyokong pembelian ventilator atau alat untuk menyegarkan udara

Dalam kenyataannya kepada media antarabangsa hari ini, Setiausaha Negara Amerika, Encik Michael R. Pompeo juga berkata, sebagai tambahan, Amerika Syarikat akan menyumbang lebih AS$14 juta lagi bagi bantuan kemanusiaan untuk menyokong pelarian, pendatang rentan, dan masyarakat tuan rumah yang terjejas dengan wabak Covid-19.

"Selaras dengan nilai-nilai kami, rakyat Amerika tidak hanya memberikan alat ventilator, tetapi memastikan latihan, peralatan, dan langkah-langkah sokongan yang tepat disediakan agar negara dapat menerima dan menggunakan ventilator dengan berkesan untuk menyelamatkan nyawa.

"Pasukan berbakat kami bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan rakan dalam negara untuk membuat pengedaran di pusat pengagihan yang mempertimbangkan faktor seperti ketersediaan elektrik - memastikan mesin canggih ini akan memberikan kelegaan bagi orang yang sangat memerlukan.

Amerika Syarikat telah menjadi penyumbang terbesar bagi keselamatan kesihatan global dan bantuan kemanusiaan selama lebih setengah abad, menyelamatkan nyawa di seluruh dunia. 

"Dalam menghadapi wabak Covid-19, kami benar-benar telah bergerak sebagai sebuah negara untuk memerangi virus tersebut, baik di dalam mahupun di luar negara, dengan menyumbang lebih AS$11 bilion untuk tindak balas antarabangsa terhadap (pandemik) Covid-19," kata Encik Pompeo

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian