Suspek pembunuhan Kim Jong Nam beroperasi gunakan visa kerja tetapi berfungsi sebagai peniaga

KUALA LUMPUR - Seorang lelaki Korea Utara berusia 47 tahun yang ditangkap polis Malaysia yang berkaitan kematian Encik Kim Jong Nam berada di Malaysia menggunakan visa kerja dan mengadakan perbincangan perniagaan dengan syarikat yang "menggajikan" dia.

Tombo Enterprise, sebuah syarikat perubatan kesihatan berpangkalan di Kuala Lumpur, telah membantu mendapatkan visa kerja bagi Ri Jong Chol sejak 2013 tetapi ia mengatakan beliau tidak bekerja dengannya secara langsung.

"Saya melayan dia sebagai seorang ahli perniagaan," Encik Chong Ah Kow, pemilik Tombo Enterprise, kepada pemberita pada Isnin (20 Feb).

Katanya, beliau telah diperkenalkan kepada Ri oleh bapa saudara Ri yang merupakan seorang saintis di Korea Utara khusus dalam ekstrak cendawan.

Encik Chong dan Ri meneroka peluang perniagaan dalam import dan eksport terutamanya minyak sawit dan ekstrak herba, tetapi tidak apa-apa transaksi sebenar berlaku kerana mereka tidak dapat bersetuju tentang harga produk.

Beliau menyifatkan Ri sebagai seorang yang rendah hati dan lemah lembut, tetapi mereka tidak mempunyai hubungan rapat, setelah ditemui hanya lima kali secara peribadi.

"Saya terkejut," kata Encik Chong mengenai Ri yang ditahan berkaitan dengan pembunuhan Encik Kim di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Isnin lepas.

Katanya, beliau berkomunikasi dengan Ri kebanyakannya melalui aplikasi mesej. Anak perempuan Ri, seorang pelajar Universiti di Kuala Lumpur, bertindak sebagai penterjemah. Beliau menyifatkan anak perempuan Ri sebagai usia 20 tahun.

Polis berkata Ri bekerja di Malaysia sebagai pekerja IT. Encik Chong, bagaimanapun, berkata Ri berniat menubuhkan perniagaan IT tetapi dia tidak mempunyai pengetahuan lanjut mengenai aktiviti di Malaysia.

Dokumen pengenalan asing Ri dilaporkan tamat tempoh seminggu sebelum serangan ke atas Encik Kim.

Empat lagi suspek Korea Utara melarikan diri pada hari pembunuhan itu, dan dipercayai telah kembali ke Pyongyang.

Ramainya bilangan suspek Korea Utara membuat Korea Selatan menyimpulkan bahawa pemerintah Kim Jong Un mengarahkan pembunuhan itu.

Ri, yang berasal dari Pyongyang, lulus dalam bidang sains dan perubatan daripada sebuah universiti di Korea Utara pada 2000, menurut The Star Online.

Kira-kira 10 tahun kemudian, Ri terlibat dalam penyelidikan di pusat di Kolkata, India, sehingga 2011. Beliau dilaporkan kembali ke Pyongyang sebelum datang ke Malaysia.

Galeri Foto