Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

Trump dalam keadaan 'sangat baik', kesihatan kekal mantap

Oct 08, 2020 | 05:30 AM

WASHINGTON: Presiden Donald Trump berada dalam keadaan "sangat baik" dan tidak menunjukkan sebarang gejala Covid-19, sehari selepas kembali ke Rumah Putih selepas dimasukkan ke hospital kerana koronavirus, kata doktor beliau dalam satu kenyataan kelmarin.

Ketua perintah tentera laut, Dr Sean Conley, berkata sepasukan pegawai perubatan telah bertemu presiden pada pagi Selasa lalu.

"Beliau nikmati rehat pada malam pertama di rumah dan hari ini tidak melaporkan sebarang gejala. Tanda-tanda utama kesihatan dan pemeriksaan jasmani kekal mantap, dengan paras ambulatori saturasi oksigen pada 95-97 peratus," katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh Rumah Putih.

"Secara keseluruhnnya beliau berada dalam keadaan sangat baik," tambahnya.

Menurut mereka yang biasa dengan perkara itu, Encik Trump tidak senang duduk dan mahu kembali ke Pejabat Bujur (Oval Office), tetapi ada pembantu presiden tidak mahu beliau meninggalkan Rumah Putih buat masa ini.

Bagaimanapun, mereka tidak pasti berapa lama beliau boleh terus mengasingkan dirinya, kata mereka.

Beliau juga belum ke pejabatnya di West Wing dan tidak pasti jika beliau akan ke sana.

Encik Trump sedang menimbangkan untuk berucap kepada rakyat, kata seorang lagi.

Encik Trump dan pasukan kempennya telah cuba menggambarkan kepulangannya dari hospital sebagai satu detik kejayaan presiden sebelum Hari Pilihan Raya, tetapi kedudukannya jauh di belakang pencabarnya, Encik Joe Biden, bagi kedua-dua tinjauan awam dan pengumpulan derma.

Satu tinjauan CNN, yang dibuat selepas sesi perbahasan pertama yang kecoh antara Encik Trump dengan Encik Biden, mendapati presiden ketinggalan 16 mata di peringkat nasional di belakang mantan naib presiden itu.

Sementara itu, lebih banyak jangkitan koronavirus berlaku di Rumah Putih.

Salah seorang pegawai tentera yang merupakan pembantu presiden, Jayna McCarron, diuji positif, sama dengan seorang lagi pembantu peribadi yang menemani Encik Trump minggu lalu, menurut mereka yang biasa dengan perkara itu.

Tugas lima pegawai tentera yang bertindak sebagai pembantu Encik Trump - seorang dari setiap cabang perkhidmatan - termasuk pembawa 'bola' nuklear, sistem yang akan digunakan presiden untuk melancarkan serangan senjata nuklear. Pembantu peribadi beliau juga merupakan pegawai tentera.

Encik Trump kelmarin membincangkan pakej bantuan ekonomi tambahan bagi menangani kesan koronavirus menerusi satu panggilan dengan Setiausaha Perbendaharaan, Encik Steven Mnuchin; Ketua Majoriti Senat, Encik Mitch McConnell; dan Ketua Dewan Republikan, Encik Kevin McCarthy, menurut mereka yang biasa dengan perkara itu.

Encik Trump bagaimanapun mengumumkan kemudian bahawa beliau menghentikan perbincangan itu sehingga selepas pilihan raya, mendakwa Demokrat tidak berunding dengan niat yang baik.

Yang Dipertua Dewan, Cik Nancy Pelosi, cuba meluluskan rang undang-undang AS$2.2 trilion ($3 trilion) menerusi dewannya minggu lalu dengan hanya undi wakil Demokrat. Rumah Putih telah mengusulkan satu pakej bernilai AS$1.6 trilion. - Agensi berita

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map