Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:54
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Dunia3

Trump dikecam keluar hospital temui penyokong

Oct 06, 2020 | 05:30 AM

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Encik Donald Trump, melambai ke arah penyokong daripada kenderaannya di luar hospital tempat beliau menjalani rawatan Covid-19.

Beliau muncul kelmarin sejurus mengumumkan 'suatu kejutan' kepada penyokongnya - yang kemudian dilihat sebagai tindakan untuk menunjukkan kesihatannya semakin pulih, selepas tercetus kekeliruan serta percanggahan makluman sebelum ini daripada Rumah Putih dan pasukan perubatan beliau.

Encik Trump dilihat memakai pelitup gelap dan melambai ke arah orang ramai sebelum kenderaan yang membawanya masuk semula ke dalam kawasan Pusat Perubatan Tentera Walter Reed, di Washington.

"Kami akan membuat sedikit kejutan kepada sekumpulan patriot hebat yang berada di jalanan.

"Saya akan melakukan lawatan mengejut," katanya dalam satu rakaman video yang dimuat naik ke akaun Twitter sejurus sebelum kemunculannya itu.

Encik Trump juga berkata beliau "banyak belajar tentang Covid-19" dengan "benar-benar pergi ke sekolah", sedang beliau terus menjalani pemulihan di hospital ekoran virus itu.

"Ini adalah sekolah sebenar. Ini bukanlah sekolah 'jom, baca buku'. Saya sedar serta memahaminya, dan ia amat menarik," katanya.

Namun, tindakan beliau keluar sebentar daripada hospital itu segera dikecam pihak perubatan yang bimbang kerana virus berkenaan amat mudah tersebar.

Pada Jumaat lalu, Encik Trump mengumumkan bahawa beliau dan isterinya, Cik Melania Trump, diuji positif bagi virus Covid-19.

Perkara itu berlaku tidak lama selepas seorang pembantu terdekatnya, Cik Hope Hicks, jatuh sakit ekoran koronavirus itu.

Sebelum terkena jangkitan virus itu, beliau telah berulang kali ditegur kerana melanggar garis panduan kesihatan awam dan menyebarkan maklumat salah berhubung wabak itu.

Encik Trump juga, yang pada awalnya sering meremehkan kepentingan memakai pelitup dan hanya kemudian menggalakkannya, jarang memakai pelitup di khalayak ramai dan juga tidak mengikut nasihat pihak keselamatan kesihatan supaya mengamalkan jarak selamat daripada orang lain.

Kelmarin, kumpulan doktor Encik Trump berkata presiden negara itu "terus bertambah baik", sambil menambah bahawa beliau dijangka boleh keluar hospital semalam.

Dalam taklimat di luar pusat perubatan Walter Reed, mereka berkata tahap oksigen Encik Trump telah menurun dua kali dalam beberapa hari kebelakangan ini dan bahawa beliau sedang dirawat dengan steroid, sambil terus memberi penilaian optimis mengenai kesihatan presiden berusia 74 tahun itu.

"Keadaan presiden terus bertambah baik," kata doktor Rumah Putihnya, Dr Sean Conley.

"Seperti penyakit lain, sering berlaku keadaan naik turun selama rawatan."

Dr Conley memberitahu bahawa Encik Trump diterbangkan ke pusat perubatan Walter Reed Jumaat lalu setelah berlaku "perkembangan pesat" penyakitnya, dengan kadar oksigennya menurun kepada tahap agak rendah.

Encik Trump menerima oksigen tambahan di Rumah Putih, dan mengalami demam, sebelum dimasukkan ke pusat perubatan itu.

Seorang lagi anggota kumpulan doktor Encik Trump, Dr Brian Garibaldi, berkata presiden itu telah 'bangkit dari katil' dan merasa sihat.

"Rancangan kami adalah untuk beliau makan dan minum, bangun dari katil sekerap mungkin, dan banyak bergerak," ujar Dr Garibaldi. - AFP, Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian