Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia0

MALAYSIA ISYTHIAR DARURAT

Umno lahir prihatin; Dr M dan Anwar persoal keputusan isytihar darurat

Jan 13, 2021 | 05:30 AM

KUALA LUMPUR: Langkah kerajaan Malaysia menasihati Yang diPertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat hendaklah tertumpu kepada urusan pengawalan Covid- 19 semata-mata, tegas Umno.

"Memandangkan rasional yang dikemukakan oleh YAB (Yang Amat Berhormat) perdana menteri dalam memohon pengisytiharan darurat hanyalah untuk menguruskan pandemik Covid-19, maka segala kuasa bawah Ordinan Darurat hendaklah tertumpu kepada urusan pengawalan wabak semata-mata.

"Sepanjang darurat berlangsung, Umno berharap prinsip hak asasi manusia, kebebasan sivil, ketelusan dan kedaulatan undang-undang tetap dipelihara," kata Presiden Umno Datuk Seri Dr Zahid Hamidi.

Dalam kenyataannya di laman Facebook petang semalam, Datuk Zahid berkata, usaha harus dilakukan untuk segera mengembalikan dan memulihkan fungsi perlembagaan dan amalan demokrasi berparlimen selepas darurat mencapai matlamatnya.

Beliau juga mahukan jaminan kerajaan bahawa isu-isu rakyat seperti pengeluaran i-Sinar KWSP tanpa syarat, lanjutan moratorium akan diambil berat dan dikotakan.

Mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, pula berpendapat kerajaan mempunyai kuasa yang cukup untuk menangani penularan Covid-19 tanpa perlu mengisytiharkan darurat.

Beliau berkata, ia berikutan rakyat di negara ini patuh kepada arahan kerajaan yang membabitkan sekatan pergerakan.

Tambahnya, semua pihak juga tidak tahu setakat mana pengisytiharan darurat itu boleh mengikat rakyat dari bergerak.

Keadaan di negara ini, katanya, berbeza di Eropah dan Amerika Syarikat yang segala arahan atau sekatan diumumkan pemerintah di sana mendapat tentangan daripada rakyatnya.

"Di Malaysia suruh lock down, kita lock down, suruh jangan gerak, kita tak gerak. Suruh duduk di rumah, kita duduk di rumah. Ada la dua tiga orang yang bantah tetapi tindakan boleh diambil terhadap mereka.

"Maka yang ada darurat ini kononnya kerana berkembang Covid-19 tetapi apa yang darurat ini boleh buat yang tidak boleh dibuat oleh kerajaan sekarang

"Pendapat saya, kita boleh buat segala usaha untuk kurangkan (penularan) Covid-19," katanya pada sidang media yang ditukil Berita Harian Malaysia (BHM), semalam.

Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pula melahirkan kebimbangan tentang tanggapan dan mesej yang dihantar kepada pelabur susulan langkah darurat yang diperkenalkan.

"Laporan beberapa media asing terkenal memberi gambaran bahawa pengisytiharan darurat Malaysia adalah bermotifkan politik dan bukan untuk melawan Covid.

"Ini kerana Malaysia adalah satu-satunya negara dalam dunia yang gantung parlimen selama enam bulan untuk melawan Covid," tulisnya di laman Facebook.

Dalam pada itu, perikatan pembangkang, Pakatan Harapan (PH), berpendapat darurat tidak perlu diisytiharkan, antaranya kerana ia didakwa memberi kuasa mutlak kepada seorang perdana menteri.

"Malah kami melihat tindakan menggantung parlimen dan dewan-dewan undangan negeri pada ketika pihak eksekutif dan kehakiman masih boleh berfungsi seperti sedia kala menjejaskan proses semak imbang, menjejas demokrasi negara dan menafikan suara rakyat.

"Kuasa darurat ini bermakna memberi kuasa mutlak kepada perdana menteri untuk melakukan hampir apa sahaja, sewenang-wenangnya," kata tiga pemimpin kanan PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Encik Mohamad Sabu dan Encik Lim Guan Eng, menerusi kenyataan bersama.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map