Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Dunia3

WHO: Vaksin Covid-19 mungkin siap hujung tahun

Oct 08, 2020 | 05:30 AM

GENEVA: Vaksin bagi Covid-19 mungkin siap pada akhir tahun ini, kata ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Beliau turut menyeru perpaduan dan komitmen politik oleh semua pemimpin dunia untuk memastikan pengedaran vaksin yang saksama apabila vaksin itu telah tersedia.

"Kita akan perlukan vaksin dan ada harapan pada akhir tahun ini, kita mungkin mempunyai vaksin. Kini ada harapan," kata Dr Tedros kelmarin dalam ucapannya kepada Lembaga Eksekutif WHO, tanpa mengulas lanjut.

Sembilan vaksin eksperimen sedang dalam perancangan di kemudahan vaksin global WHO Covax yang bertujuan mengagihkan dua bilion dos pada akhir 2021.

Mesyuarat lembaga selama dua hari, yang mengkaji tindak balas global terhadap wabak itu, menyaksikan seruan daripada negara termasuk Jerman, Britain dan Australia untuk dilakukan pembaharuan demi memperkukuh agensi PBB itu.

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Encik Donald Trump, telah mengecam peranan WHO dalam krisis tersebut, menuduhnya terlalu dekat dengan China dan tidak melakukan tindakan mencukupi untuk mempersoal tindakan Beijing akhir tahun lalu ketika virus itu kali pertama muncul di Wuhan.

Namun Dr Tedros menolak dakwaan itu sambil mengatakan agensinya telah memaklumkan dunia.

Tiga panel bebas yang mengkaji prestasi WHO termasuk Peraturan Kesihatan Antarabangsa 2005 - yang menetapkan garis panduan mengenai larangan perdagangan dan perjalanan yang dikenakan semasa keadaan darurat kesihatan - memberi maklumat terkini mengenai tugasan mereka.

Panel Bebas bagi Kesiapsiagaan dan Respons Pandemik itu, yang diketuai mantan perdana menteri New Zealand Helen Clark dan bekas presiden Liberia Ellen Johnson Sirleaf, bertemu buat kali pertama bulan lalu.

"Kami berharap dapat memperoleh pelajaran nyata yang dapat kami laksanakan dan mencegah hal yang sama berlaku," kata Dr Tedros.

"Tetapi saya ingin memberi jaminan kepada anda bahawa WHO siap belajar daripada (insiden) ini dan mengubah pertubuhan ini.

"Semasa pembaharuan kami, kami janjikan perkara ini, kami berjanji akan terus berubah," ujarnya merujuk kepada program beliau sejak menerajui WHO pada 2017.

Sehingga awal semalam, jumlah kes jangkitan meningkat kepada 36 juta dengan 1.05 juta kematian. - Reuters.


"Kami berharap dapat memperoleh pelajaran nyata yang dapat kami laksanakan dan mencegah hal yang sama berlaku... Tetapi saya ingin memberi jaminan kepada anda bahawa WHO siap belajar daripada (insiden) ini dan mengubah pertubuhan ini. Semasa pembaharuan kami, kami janjikan perkara ini, kami berjanji akan terus berubah,"
- Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map