Bank setempat hadapi lonjakan permohonan pinjaman SME, Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:33
Syuruk
6:56
Zuhur
12:59
Asar
4:22
Maghrib
6:59
Isyak
8:14
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja0

Bank setempat hadapi lonjakan permohonan pinjaman SME

Apr 16, 2020 | 10:44 AM

TIGA bank utama di Singapura menghadapi lonjakan permohonan pinjaman daripada syarikat-syarikat kecil yang menghadapi 'pukulan' penularan koronavirus, lapor akhbar The Business Times hari ini. 

Pemeriksaan yang dibuat akhbar itu mendapati, kadar faedah atau 'bunga' untuk pinjaman kewangan bagi syarikat-syarikat kecil dan sederhana (SME) yang dibantu pemerintah telah turun di bawah kadar 3 peratus bagi SME yang layak, merosot dari sekitar 6 hingga 9 peratus 'bunga' yang dikenakan sebelum ini.  Pinjaman ini tidak memerlukan cagaran. 

Sedang ada SME memuji bank kerana bersikap proaktif dalam menawarkan pinjaman, ada pula - selalunya syarikat kecil dan tidak punya rekod kelakonan - memberitahu The Business Times bahawa mereka masih menunggu jawapan pihak mereka bagi permohonan yang dibuat lebih seminggu lalu. 

Semasa sidang Parlimen minggu lalu, Menteri Negara Kanan (Perdagangan dan Perusahaan), Encik Chee Hong Tat, berkata Skim Bantuan Kewangan Keusahawanan yang dipertingkat bagi pinjaman modal SME - yang diumumkan semasa pembentangan Belanjawan 2020 dan bermula pada 2 Mac lalu - menyaksikan 662 syarikat mendapatkan pinjaman sehingga 31 Mac lalu, di mana 90 peratus daripadanya adalah syarikat kecil dan mikro, dengan pendapatan tahunan di bawah $10 juta.

Perangkaan terbaharu dari bank DBS menunjukkan peningkatan berganda tahun-ke-tahun bagi pinjaman kewangan untuk SME yang dibantu pemerintah pada Mac 2020. 

Halal Home Based Business
SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Ketua kumpulan DBS bagi perbankan SME, Cik Joyce Tee berkata, bank menerima purata lebih 200 pertanyaan berhubung pinjaman SME setiap hari bagi minggu pertama bulan ini - empat kali ganda dari purata harian semasa Januari lalu, dengan kebanyakannya datang dari syarikat kecil dan usahawan mikro. Didapati SME dalam sektor runcit, makanan dan minuman dan pelayanan lebih teruk terjejas. 

Bagi pinjaman yang punya cagaran, bank menjangkakan akan memproses kira-kira 7,000 permohonan dari SME dengan hutang pokok digantung pembayarannya selama sembilan bulan. 

Serupa di UOB, ketua kumpulan bagi perbankan komersil, Encik Eric Tham berkata, bank itu telah menyaksikan "peningkatan tinggi ketara" bagi permohonan pinjaman modal untuk SME sehingga bulan lalu, dengan "sebahagian besar" diberi kelulusan. Secara keseluruhannya, permohonan bagi pinjaman modal SME yang diluluskan UOB untuk Mac lalu meningkat hampir 60 kali ganda berbanding setahun lalu. 

Untuk perniagaan kecil terutamanya, jumlah permohonan untuk pinjaman modal telah berganda sejak sebulan lalu, kata Encik Tham. UOB juga menyaksikan meningkatnya permohonan bagi penggantungan bayaran pinjaman, selain meningkatnya permohonan bagi pinjaman jangka pendek sejak tawaran dibuka kepada semua sektor perusahaan. 

Tawaran pinjaman jangka pendek selama setahun ditawarkan dalam pembentangan Belanjawan 2020 bagi syarikat-syarikat pelancongan untuk mendapatkan pinjaman sehingga $1 juta, dengan kadar faedah dihadkan kepada 5 peratus. Ia kemudian diluaskan ke semua sektor dan jumlah pinjaman dinaikkan ke $5 juta. 

Encik Tham berkata, melihat kepada risiko lebih tinggi yang dikongsi oleh pemerintah, UOB telah berupaya memberi pinjaman kepada lebih banyak SME, termasuk mereka yang sebelum ini tidak layak. Ia juga menimbangkan syarikat-syarikat yang beroperasi kurang dari tiga tahun, dan syarikat-syarikat baru yang belum meraih keuntungan dengan menilainya berdasarkan setiap permohonan, katanya. 

OCBC enggan memberi perincian bagi perangkaan pinjamannya, tetapi ketua perbankan komersil global OCBC Linus Goh berkata, permintaan bagi pinjaman 'Keusahawanan Singapura' adalah tinggi berbanding minat terhadap penggantungan pembayaran terhadap pinjaman sedia ada pada masa ini. 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map