Bekas pengurus Falcon Bank akui salah terhadap 6 tuduhan berkaitan 1MDB

SEORANG bekas pengurus cawangan Falcon Private Bank mengaku bersalah terhadap enam tuduhan, termasuk bersekongkol dalam kegagalan bank itu mematuhi peraturan antipengubahan wang haram Singapura berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Baki 10 tuduhan diambil sebagai telah dibaca.

Jens Sturzenegger, warga Switzerland berusia 42 tahun, didakwa pada 5 Jan dengan 16 tuduhan, termasuk gagal melaporkan urus niaga mencurigakan berkaitan aliran masuk kira-kira AS$1.265 bilion ($1.81 bilion) ke dalam dua akaun antara 21 dan 25 Mac 2013.

Sturzenegger, orang asing pertama dan orang kelima didakwa berhubung skandal dana kerajaan Malaysia 1MDB, turut dituduh berbohong kepada polis dan Penguasa Kewangan Singapura (MAS) mengenai hubungannya dengan seorang ahli perniagaan Malaysia, Encik Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low.

Encik Low dituduh pihak berkuasa di beberapa negara sebagai orang utama di tengah-tengah dakwaan pengubahan wang haram besar-besaran yang dikaitkan dengan 1MDB.

Dipercayai bahawa beratus-ratus juta dolar dipindahkan dari akaun di Falcon kepada Encik Low dan rakan-rakannya serta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, yang telah dibersihkan daripada kesalahan oleh Peguam Negara Malaysia.

Falcon telah ditutup oleh MAS Oktober lalu, berikutan tindakan sama terhadap bank BSI pada Mei.

Falcon dituduh "kurang faham berterusan dan dengan teruk" peraturan antipengubahan wang haram MAS dan didenda $4.3 juta sini.

MAS berkata "kelakuan tidak wajar (Sturzenegger)... telah menjejas keberkesanan fungsi pematuhan cawangan Singapura bank itu dalam melaksana tanggungjawabnya".

Dia ditangkap pada 5 Oktober dan bebas dengan ikat jamin $80,000.